CHP Isparta İl Teşkilatı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında 19 Mayıs günü Hükümet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunmak için Isparta Valiliği'ne başvurdu. CHP'nin bu talebini Valilik, 5 Mayıs'ta yayınlanan yönetmeliği gerekçe göstererek kabul etmedi. Valilikten yapılan açıklamada, ulusal ve resmi bayramlar, mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ile tarihi günlerde yapılacak tören ve kutlamalara ilişkin yönetmeliğin, sadece Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlükleri tarafından anıta çelenk konulmasına izin verdiği kaydedildi.

'BAŞKA BİR ANITA SUNARIZ'

Valiliğin kararına tepki gösteren CHP İl Başkanı Yusuf Erdoğan, 19 Mayıs'ı Cumhuriyetin varoluş günü, Mustafa Kemal Atatürk'ün doğum günü olarak kabul ettiklerini ve bu doğrultuda anıta çelenk koymak istediklerini söyledi. Hükümet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasına izin verilmediği takdirde başka bir Atatürk büstüne veya anıtına çelenk koyacaklarını kaydeden Yusuf Erdoğan şöyle dedi:

"Bu duruma neden olan hükümeti kınıyoruz. Uygulayanları da eleştiriyoruz. Bu milli bir bayram. Sivil toplumun, partilerin çelenk sunmasında ne sakınca olabilir? Neyden korkuyorlar? Biz elimizde Türk bayrağıyla yürüyüp gidip çelengimizi sunmak istiyoruz. Bunda sakıncalı olan ne?"

ADD’NİN ETKİNLİĞİNE DE İZİN YOK

ADD Isparta Şubesi'nin bugün düzenlemeyi planladığı ve çeşitli siyasi parti, kitle örgütü ve sendikaların katılımıyla Isparta Belediyesi önünde başlayıp, Valilik binası önünde sona erecek yürüyüşe de izin verilmedi. Isparta Valiliği'nden ADD'ye gönderilen yazıda, "19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yapacağınız etkinlik için dilekçeyle İl Kutlama Komitesi'ne başvurmanız gerekiyor. İl Kutlama Komitesi'nin koordinasyonu ve birliği sağlamak bakımından alacağı karara uygun hareket etmeniz gerekmektedir" denildi.

20 MAYIS'TA YÜRÜYECEKLER

Valiliğin yürüyüşe izin vermemesine tepki gösteren ADD Isparta Şube Başkanı Mahmut Özyürek, tepkisini şöyle dile getirdi:

"19 Mayıs'ı kutlamak amacıyla tüm sivil toplum örgütlerinin katılımıyla 18 Mayıs günü Isparta Belediyesi önünden başlayıp Valilik binasında sona erecek bir yürüyüş düzenlemek istedik. Ardından da Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla kitlesel basın açıklaması yapacaktık. Valilik, Kutlama Komitesi'ne başvurmamızı istedi. Tüm ülkede demokratik örgütlerin kutlamalarına izin verilirken, Isparta'da engel çıkarılmasını yadırgıyoruz. İstenildiği kadar engel çıkarılsın, bu yürüyüşü 20 Mayıs Pazar günü gerçekleştireceğiz. Bununla ilgili Valiliği bilgilendirdik. Aynı yanıt gelse bile, demokratik hakkımızı kullanıp 19 Mayıs’ı kutlamakta kararlıyız."

ME(SU/COŞ)