CHP Milletvekili Yıldıray Sapan, seçim bölgesi Antalya'da düzenlediği basın toplantısında pazartesi ve salı günlerinde EXPO kanununu görüşmek üzere toplanan Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaşananları değerlendirdi. Antalya'nın EXPO'yu kalkınma, istihdam projesi olarak benimsediğini ve sahiplendiğini kaydeden Milletvekili Sapan, EXPO etkinliklerinin planlanması, düzenlenmesi ve yönetilmesiyle ilgili usul ve esasları belirleyen ve komisyonda kabul edilen kanun tasarısıyla EXPO'nun Antalya'dan koparıldığını savundu.

Sapan, AK Parti Antalya milletvekilleri Menderes Türel ve Sadık Badak'ın tutum ve davranışlarıyla ilgili kanunun Plan Bütçe Komisyonu'nda, "AKP yandaşlarına rant sağlama aracı" haline getirildiğini iddia etti. Sapan, "CHP grubunun bütün diyalog çabalarına rağmen Türel ve Badak'ın kaprisli ve art niyetli tavırları yüzünden sonuç olumsuz oldu. AKP'li her iki vekil de her nedense EXPO'ya büyük destek veren kurumların tamamına yakınını devre dışı bırakma çabası içine girdi" diye konuştu.

Antalya Milletvekili Sapan, muhalefet milletvekillerinin, komisyonda, Antalya'da düzenlenecek EXPO'nun Antalya tarafından yönetilmesine yönelik bir anlayış sergilerken, AK Parti milletvekillerinin EXPO 2016'nın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in 'emrine' verilmesi yönünde tavır içine girdiğini iddia etti.

Milletvekilleri Badak ve Türel'in ise özellikle EXPO'nun Antalya'ya alınmasında büyük emeği olan Osman Bağdatlıoğlu'nun başkanlığındaki Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği ve Ali Çandır'ın başkanlığındaki Antalya Ticaret Borsası'nın EXPO'nun icra ve yönetim kurulları içinde yer almaması için özel bir gayret sarf ettiğini savunan CHP'li vekil Sapan, "Türkiye ve Antalya'nın geleceğine kişisel husumet bulaştırılmıştır" dedi. Milletvekili Sapan, Sadık Badak'ın kişisel husumeti nedeniyle Bağdatlıoğlu'na karşı çıktığını iddia etti.

CHP grubu olarak Meclis Genel Kurulu'nda da EXPO 2016'nın Antalya'dan yönetilmesi konusunda ısrarlarının süreceğini, bunun dışında bir B planlarının olmadığını beyan eden Sapan, "Biz Antalya'nın yerel dinamikleri işin içinde olsun istiyoruz, onlarsa Ankara'dan yandaşa rant sağlama EXPO'sunu yaratmak istiyor" dedi.

Milletvekili Sapan, AK Parti Antalya Milletvekili ve eski Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in görüşmeler boyunca, sosyal paylaşım sitesi twitter'dan geçtiği mesajların ise gerçekleri çarpıtarak CHP aleyhine kamuoyu oluşturma çabası olduğunu savundu ve Türel için "Twetkolik arkadaşımız" yakıştırmasında bulundu.



EB(SU/CK)