CHP Adıyaman milletvekili Salih Fırat partisinden istifa etti. Fırat'ın CHP Milletvekili Birgül Ayman Güler'in Meclis'te dün yaptığı konuşmaya tepki olarak partisinden istifa ettiği bildirildi.

DİLEKÇEYİ FAKSLADI

CHP’den istifa eden Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, istifa dilekçesini Genel Merkez’e faksla gönderdi.

Anka Haber ajansı, Fırat'ın istifa dilekçesini sabah saatlerinde TBMM’deki odasında yazdığını ifade etti.

Fırat'ın personeline öğle saatlerinde, "Genel Merkez’e fakslayın, Gruba da gönderin" dediği, CHP Grubu’na istifa dilekçesi elden gönderildiği belirtildi. Dilekçe, Genel Merkez’e de fakslandı. Fırat daha sonra cep telefonunu kapattığı kaydedildi.

GÖRDÜĞÜ LÜZUM ÜZERİNE

Milletvekili Salih Fırat'ın danışmanı Ayfer Erdoğan, "Salih Fırat, gördüğü lüzum üzerine partiden istifa ettiğini söyledi. Salih Fırat istifa Meclis Başkanlığı'na değil, CHP Grubu'na gönderdik. Salih Fırat istifasıyla ilgili daha sonra açıklama yapacak" diye konuştu.


Akif Hamzaçebi, partiye gelen bir dilekçe olmadığını belirterek, "Muhtemelen Meclis Başkanlığı'na verdi" dedi. İstifa dilekçesinin Meclis Başkanlığı'na verildiği doğrulandı.

HAMZAÇEBİ: GÖRÜŞ ORTAYA KONABİLİR

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, partisine mensup İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in, “Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz” sözüne ilişkin, “Bizim için grubu temsilen yapılan açıklama öndedir. Onun dışında Genel Kurul’da bir tasarının görüşmeleri sırasında elbette birçok görüş ortaya konabilir, tartışılabilir. Her milletvekilinin görüşü de bu anlamda Genel Kurul’da değerlendirilir, tartışılır, konuşulur, orası demokrasinin olduğu bir yerdir, orada fikir özgürlüğü vardır” dedi.

Bir basın mensubunun, “Dün akşam Genel Kurul’da CHP milletvekili Birgül Ayman Güler’in sözleri tartışma konusu oldu, siz nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Hamzaçebi, “Anadilde savunma konusunda partimizin görüşlerini daha önce kamuoyuna açıkladık. Genel Kurul’daki görüşmeler sırasında da bizim grup adına konuşan arkadaşımız bunları açıkladı. Bizim için grubu temsilen yapılan açıklama öndedir. İnsanlar kendilerini daha iyi ifade edebilecekleri dilde savunmalarını elbette ki yapabilirler. Görüşümüz budur. Onun dışında Genel Kurul’da bir tasarının görüşmeleri sırasında elbette birçok görüş ortaya konabilir, tartışılabilir. Bunlar hep daha iyiyi daha doğruyu bulabilmek için yapılır. Her milletvekilinin görüşü de bu anlamda Genel Kurul’da değerlendirilir, tartışılır, konuşulur, orası demokrasinin olduğu bir yerdir, orada fikir özgürlüğü vardır” dedi.

“Siz katılıyor musunuz?” sorusuna Hamzaçebi, “Ben partimizin grup adına orada yapılan, ifade edilen görüşün partimizin görüşü olduğunu ifade ediyorum. Onun dışında milletvekilleri kişisel görüşlerini elbette oralarda açıklayabilirler” dedi.

SON AÇIKLAMA TEKİN'DEN GELDİ

Konu ile ilgili son açıklama ise Gürsel Tekin'den geldi. Tekin "İstifa bize geldi ancak durdurduk" dedi. "Başkanımız kendisiyle görüşecek" diyen Tekin, istifayı durduracaklarını söyledi.

AYMAN GÜLER NE DEDİ?

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler dün anadil görüşmeleri esnasında tepki çeken bir konuşma yapmıştı. "Türk ulusuyla Kürt milliyeti eşit olamaz" sözleriyle tepki çeken Güler, AKP'nin, Türk ulusunu tarihten silmeye, Türk vatandaşlığını tarihten silmeye dönük olan girişimlerinde, BDP ile iş birliği yaptığını iddia etti. Güler, HAsip Kaplan'ın sözlerini eleştirirken, 'Kürt milliyetçiliğini bana ilericilik ve bağımsızcılık diye yutturamazsınız. AKP ve BDP işbirliğinin yaptığı şey, tektir. Türkiye'de Kürt sorunu yoktur, Türkiye'de siz sorunu Türk sorunu yaptınız. Türk ulusuyla Kürt milliyeti eşit olamaz. Bundan sonra biz savunmadayız, bundan sonra meşru müdafaa hakkı için saldırıdayız' diye konuştu.

CHP’nin Kürtlere yönelik ırkçı söylemleri istifaya neden oldu. CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, Birgül Ayman Güler'in sözlerine tepki göstererek partisinden istifa etti.

Meclis Genel Kurulu dün gece ana dilde savunma konusunu konuşurken CHP'li Birgül Ayman Güler şunları söylemişti:" Kürt milliyetçiliğini bana "ilericilik" ve "bağımsızcılık" diye yutturamazsınız. Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz."

Bu arada, CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, Salih Fırat’tan kendilerine ulaşan bir istifa dilekçesinin söz konusu olmadığını, Meclis Başkanlığı'na bir başvurunun yapılmış olabileceğini söyledi.