CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçadaroğlu, genel başkan yardımcıları ve bazı milletvekilleri ile Malatya’ya geldi. CHP Lideri Kılıçdaroğlu kentteki sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ederek çeşitli fabrikalarda incelemelerde bulundu.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret eden Kılıçdaroğlu, başkan Hasan Hüseyin Erkoç’dan Malatya ekonomisine dair bilgiler aldı. Kılıçadaroğlu, daha sonra yanındaki heyetle birlikte Esnaf ve Sanatkarlar odası Başkanlığı’na geçti. Oda temsilcileri ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu’na oda başkanı Şevket Keskin’den sorunlar hakkında bilgiler aldı. Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada Hükümetin ekonomi ve Suriye politikalarını eleştirdi. Türkiye’de işsizliğin her geçen gün arttığını ifade eden Kılıçadaroğlu, şöyle dedi:

"Malatya’da pek çok esnafın çocuğu da işsiz. Genç işsizlere bakın; yazık, günah. Başbakan diyor ki; 3 çocuk yapın. Tamam ama sen hele birisine iş bul da Allah kerim. Ne olacak bu çocukların hali? Sen iş bulamasan bu çocuklar ya mafyaya ya da dağa gidecek."

Gelinen noktada herkesin "Ne olacak bu ülkenin hali?" dediğini belirten Kılıçdaroğlu, kurtuluş yolunun yine halkın el ve iradesinde olduğunu söyledi. Süpermarketlerle ilgili  konuşan Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın esnafa "Siz de bir araya gelin süpermarket açın" dediğini ve bunun esnafla dalga geçmek olduğunu savundu.

Halkın kendi çıkarlarını koruyan siyasi partilerin yanında olması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, Meclis'te tamamlanan bütçe görüşmelerine değindi. Kılıçdaroğlu, "Bütçe görüşmeleri yapıldı. Sizden toplanan vergilerin hesaplarını verebildiler mi? Meclis'e de vermediler. Meclis adına kamu harcamalarını denetleyen Sayıştay’ın 132 raporu Meclise gelmedi, yasaya göre gelmesi gerekirdi. Ama bütçe geçti. Sağlıklı çalışan bir demokraside bu bütçenin meşrutiyeti tartışılır, herkes ayağa kalkardı. Ama bizde kimse itiraz etmedi sadece biz itiraz ettik" diye konuştu.

Hükümetin Suriye politikasını da eleştiren Kılıçdaroğlu, Suriye'deki iç savaşta bir tarafın eline silah verildiğini ve cebine para konularak kardeşin kardeşe öldürüldüğünü söyledi. Kılıçadaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Bizim Suriye’de ne işimiz var? Niye o kavganın bir parçasıyız biz? İran ve Irak savaşında taraf olunmadı, asla müdahale edilmedi. Şimdi biz birisinin eline silah veriyor, 'Git kardeşini öldür' diyoruz. Bunun adına da dış politika diyoruz. Burada kim zarar gördü? Biz gördük. Suriyeli vatandaş, ihracatçı gördü. Bu İşte karlı çıkan silah satanlar. Niye bunu düşünmüyoruz? Ortadoğu'da neden birilerinin taşeronluğu görevini üstleniyoruz biz?"

Türkiye’nin yeni bir çıkış kapısı bularak bu sorunları çözmesi gerektiğini anlatan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "İrademizle bu sürecin içerisinde çıkmamız, özgür Türkiye’yi ayağa kaldırmamız gerekir" dedi.

Kılıçadaroğlu’na ziyaretleri sırasında Malatya kayısısı hediye edilirken, Esnaf Sanatlarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Malatya Başkanı Ali Evren, Kılıçdaroğlu’nun SKK Genel Müdürülüğü döneminde Malatya’daki bir fotoğrafını hediye etti.

Kılıçadaroğlu ve beraberindekiler daha sonra 1'inci Organize Sanayi Bölgesinde bulunan tekstil fabrikalarını gezdi. Üretim alanlarını gezerek yetkililerden bilgiler alan Kılıçdaroğlu,  işçilerle sohbet etti. CHP Lideri bir tekstil fabrikasında işçilerle birlikte sıraya girerek, yemeğini alıp masaya geçti. 

Yemeğin ardından fabrika bahçesinde işçilerle bir araya gelen Kılıçdaroğlu soruları yanıtladı. Kılıçdaroğlu, kentteki su kesintileri ile ilgili sorunlar üzerine Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’ya sorunun takip edilmesi talimatını verdi. Bir işçinin askeri ücret konusunda ki sorusunu da cevaplayan Kılıçdaroğlu, asgari ücretin bir ailenin geçim standatları göz önünde bulundurularak hazırlanması gerektiğini söyledi.

Mikail PELİT-Cahit ÖZÇELİK/MALATYA,