CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, CHP İzmir milletvekilleri Hülya Güven, Mustafa Moroğlu, CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır ve İl Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla partisinin İzmir İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, bu hafta Meclis gündemine gelecek olan Kentsel Dönüşüm Yasası’nın, Çevre ve Şehircilik Bakanı’na krallarda bile olmayan yetkiler kazandırdığını öne sürdü. Hafta sonu İzmir'e gelen Bakan Bayraktar’ın, "İzmir’in kentsel dönüşüm projelerini acilen gerçekleştireceğiz" dediğini hatırlatan Yüksel, İzmir’in dokuz kentsel dönüşüm projesinin aylardır Bakanlar Kurulu’ndan onay beklediğini söyledi. Yüksel, bakanların Ankara’da farklı İzmir’de farklı konuştuğunu, iki yüzlü olduklarını, maske taktıklarını iddia etti. Yüksel, şunları söyledi:

"İzmir’in dokuz kentsel dönüşüm projesi Bakanlar Kurulu’nun onayından geçmiyor. Dördü 13 aydır, bir tanesi 10 aydır, bir tanesi yedi aydır, üç tanesi bir aydır bekliyor. 'İzmir’in kentsel dönüşüm projelerini hazırlıyoruz' diyerek bol keseden atanlar Ankara'da İzmir’in kentsel dönüşüm projelerini onaylamıyorlar. Bakanlar Kurulu, 22 adet kentsel dönüşüm projesini onayladı. Sadece biri MHP’li bir belediyeye ait. 21 tanesi AKP’li belediyeye ait projeler. Bu projelerin ortalama onaylanma süresi 15 gün. Ankara’nın kentsel dönüşüm projeleri sadece bir günde onaylandı. 7 adet projesi, 6 Temmuz’da Bakanlar Kurulu’na girdi, 7 Temmuz’da onaylanarak çıktı."

"ATATÜRK LİSESİ, KÜLTÜRPARK BİLE KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANI OLABİLİR"

CHP İzmir Milletvekili Yüksel, bu hafta meclise gelecek Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı’nın yasalaşması durumunda 2B arazilerinin kentsel dönüşüm alanına gireceğini belirterek, İzmir’de Kültürpark ile Atatürk Lisesi’nin bile kentsel dönüşüm alanı olabileceğine dikkat çekti. Yüksel, tasarıyı şu sözlerle eleştirdi:

"Mülkiyet hakkı, yurttaş hakkı, meslek odaları, seçilmiş yerel yönetimler yasada yok. Öyle esnek ki yasa istediği yerel yönetimi projenin içine alır istemediğini almaz. İstediğine kaynak aktarır istemediğine aktarmaz. Bu yasa, diğer yasalara üstünlük taşıyan bir yasa. Bu haliyle de hukuk tanımaz bir yasa. 11 adet kanunda “bu yasaya karşı olan hükümler uygulanmaz’ diye bir hüküm var. Böyle bir tasarı olabilir mi? Bu anayasaya aykırı değil mi? Yeni bir binanız var. Üç gün önce plan ve projesiyle bitirdiniz, riskli alanda da değilsiniz. İster bina riskli olsun ister olmasın yeni yaptığınız her şeyiyle yasal olan üç günlük binanızı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı isterse yıkabilir. İtiraz edeceğiniz yer de yine aynı bakanlık. Dava açabilirsiniz ama İdare Mahkemeler bu yasayla yine engelleniyor çünkü karar hakkında ‘yürütmeyi durdurma kararı verilemez’ deniyor. Böylesine hukuk tanımaz bir yasa tasarısıyla karşı karşıyayız. Bu yasada Kamu İhale Kanunu yok. Pazarlık usulüyle ihaleyi istediklerine verebilecekler."

"ADAM OLMAK DOĞRU SÖYLEMEKTİR"

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, basın mensuplarının sorusu üzerine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocağlu için sarf ettiği, "İyi adam olmak yetmez iyi iş yapmak gerekir" sözleri için şunları söyledi:

"Adam olmak İzmir’e bir tane çöp kamyonu verirken 169 tanesini Trabzon ve Tokat’a dağıtmak değildir. Bakan biraz etrafına bakacak. Gelip burada gösteri yapıyorsun. Adam olmak bakanlar burada iken çevresinde dönüp dolaşıp, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nde bir tane Ak Parti milletvekili olmaması değildir. Adam olmak önemli bir şeydir ama adam olmadan çalışmak önemli bir şey değildir. Adam olmak doğru söylemektir. Bakan biraz etrafına baksın."

CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır, Kocaoğlu’nun sadece iyi adam olmadığını aynı zamanda dürüst olduğunu söyleyerek, "Kocaoğlu iyi adam ama sadece iyi değil aynı zamanda ona dürüst adam da. Biz de Sayın Bakan için böyle söylemek isteriz. İzmirli sorgular yapılan işe bakar" dedi.

İzmir’de Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm yapmak için hazırladığı projeler Ankara’da uzun süredir onay bekliyor. Karabağlar Cennetçeşme 11 Şubat, Menemen 11 Şubat, Torbalı 11 Şubat, Bayındır 1 Şubat, Gaziemir Aktepe ve Ermem mahalleleri 22 Ağustos, Karşıyaka Örnekköy 21 Eylül, Konak Ballıkuyu 18 Ekim, Konak Ege 18 Ekim, Karabağlar Uzundere için hazırlanan projeler 11 Kasım’dan bu yana Bakanlar Kurulu’nda onay bekliyor.