Sakarya'nın Sapanca İlçesi'ne bağlı Yanık Köyü'nde yaklaşık 60 yıl önce kapatılan ve ilçeden geçecek olan hızlı tren inşaatında maliyeti düşürmek için yeniden açılmak istenen taş ocağı, köylülerin ve çevrecilerin tepkisini çekti. Geçen hafta taş ocağı sahasında eylem yapan köylüler, ülke genelindeki çevre örgütlerinden destek gördü. Köylülerin bu tepkisine siyasi çevrelerden ise en büyük destek CHP'den geldi. 

CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç'un çağrısı sonucu karar alan parti yönetimi, konuyla ilgili inceleme yapmaları için bölgeye milletvekillerini gönderdi. Sabah saatlerinde Sapanca'ya gelen CHP Milletvekilleri Engin Özkoç, Haydar Akar, Melda Yener, Kemal Ekinci, Mahmut Tanal ve İlhan Cihaner, Yanık Köyü'ne geçerek köylülerin kurduğu imza çadırında toplandı.

'CENNET KÖŞE YOK EDİLMEK İSTENİYOR'

CHP heyetini ağırlayan Köy Muhtarı Sibel Baykal, açılmak istenen taş ocağının doğaya ve yaşama vereceği zararlarla ilgili geniş kapsamlı bir sunum yaptı. Hızlı tren inşaatı maliyetini düşürmek için Marmara Bölgesi'nin cennet köşelerinden birinin yok edilmek istendiğini kaydeden Muhtar Baykal, siyasilerin ve tüm çevrelerin desteğini istedi. Baykal'ın konuşmasının ardından CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç da yapılmak istenenin yanlış olduğunu belirterek, CHP olarak taş ocağının karşısında olduklarını söyledi. 

'BİRLİKTELİĞİNİZİ BOZMAYIN'

Özkoç'un ardından CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Melda Yener konuşma yaptı. Gerek parti olarak gerekse de çevre Komisyonu olarak ülke genelindeki çevre sorunlarının üstüne gittiklerini belirten Milletvekili Yener, halkın direnç gösterdiği yerlerde sözkonusu çalışmalardan vazgeçildiğini gördüklerini söyledi. Milletvekili Yener köylülere, birlikteliklerini bozmamalarını ve dirençlerini sürdürmelerini söyledi.

Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ise, taş ocağı başta olmak üzere maden çalışmalarının AK Parti hükümetinin peşkeş politikasının bir ürünü olduğunu öne sürdü. Hukukçu Milletvekili Mahmut Tanal ise konuyu çevre kanuna göre değerlendirdi.

CHP heyeti konuşmaların ardından köylülerin açtığı imza defterine imza attı. 

TAŞ OCAĞINA GİTMEDİLER

CHP Milletvekili Melda Yener'in konuşmasında, 'Taş ocağı sahasını yerinde inceleyeceğiz' demesine rağmen CHP heyeti yol kenarındaki imza çadırının olduğu yerden taş ocağının açılacağı tepeyi göstererek basın mensuplarına açıklama yapması dikkat çekti. Heyet tepede açılacak taş ocağı sahasını gören bir açıda fotoğraf çektirdikten sonra çimento fabrikası kurulacak olan Karasu İlçesi'ne bağı Darıçayırı Beldesi'ne gitmek üzere Yanık Köyü'nden ayrıldı.



ZT,AG(MB/COŞ)