Milletvekilleri yaptıkları ortak yazılı açıklamada, CBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü 3'üncü Sınıf öğrencisi ve Türkiye Genlik Birliği (TGB) üyesi Erdem Özdemir'in, bundan yaklaşık 1.5 yıl önce üniversiteye ziyarete gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ı protesto ettiği ve "Biz görevi Atatürk'ten devraldık" dediği gerekçesiyle Rektör Pakdemirli tarafından "okuldan atılma" ile tehdit edildiğini hatırlattı. Bu olayın ardından öğrencinin okuldan uzaklaştırma aldığı kaydedilen açıklamada, "Sayın Başbakan'ın istediği, beğendiği tipte bir 'kin'in sahibi olan sayın Pakdemirli'nin çabaları sonuç vermiştir. 2011 Ağustos ayında Özdemir'e, Manisa ile hiç ilgisi olmayan bir yerde katıldığı, AKP Karşıyaka İlçe Başkanlığı'nı 'sözde işgal' etme eylemi gerekçesiyle açılan soruşturma sonrasında, 6 Mart 2012 tarihli karar ile Yükseköğretim Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nin 10/a ve 11. Maddesi olan yükseköğretim kurumlarından çıkarma cezası verilmiş ve rektörün o günkü sözü yerine getirilmiştir" denildi.

"HUKUKEN MÜMKÜN DEĞİL"

Ancak Öğrenci Disiplin Yönetmeliğin 10/a ve 11. maddelerinin, sadece üniversite içindeki suçlarla ilgili olduğunu belirten milletvekilleri, "Bu maddelere göre öğrencinin okuldan atılması hukuken mümkün değildir. Erdem Özdemir'in okuldan atılmasına gerekçe olan eylem üniversite dışında gerçekleşmiş ve adli soruşturma daha yeni başlamıştır. Mahkeme karar vermeden, üniversite yönetimi öğrenciyi suçlu ilan edip, yönetmeliğe aykırı şekilde öğrenciyi okuldan atmıştır. Bu siyasi bir karar olup, Rektör Pakdemirli'nin demokrasi anlayışı AKP'nin ileri demokrasi anlayışı ile örtüşmektedir" dedi.

"YÜRÜ BRE HIZIR PAŞA"

Üniversitelerin demokrasi ve özgürlük ortamı olması gerektiğini ifade eden Hasan Ören, Özgür Özel ve Sakine Öz şöyle devam etti:

"Artık hiçbir öğrencimizin söz söyleme hakkı kalmamış, bütün demokratik hakları ellerinden alınmış ve AKP'ye karşı olan her öğrenci tek tek fişlenmiş ve cezaları kesilmiştir. Bu ülkede AKP'ye muhalefet etmenin cezası geleceğinizin elinden alınmasıdır, bu ülkede AKP'nin kanunlarına karşı gelmenin cezası milletvekilleri tarafından tekmelenmektir. Hükümeti eleştiren öğrenci okuldan, hükümeti eleştiren milletvekili kaba kuvvetle komisyondan atılır, işte AKP'nin ileri demokrasi dediği budur. Tüm bu nedenlerle Rektör Pakdemirli'ye ve bu kararı alan herkese son söz olarak şu dörtlüğü hatırlatmak isteriz: Yürü bre Hızır Paşa, senin de çarkın kırılır, güvendiğin padişahın, o da bir gün devrilir."

 

MHÖ(AÖ/AAA)