Tortum'un Bağbaşı Beldesinde HES eylemlerinde jandarma er Abdullah Teke'ye hakaret ettiği iddiasıyla hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Leyla Yalçınkaya, bugün saat 11.40'ta Tortum Sulh Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkacak. 3 ayrı suçtan hakkında dava açılan Leyla Yalçınkaya'ya destek olmak için Erzurum'a gelen CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ile Malatya Milletvekili Veli Ağbaba CHP Erzurum İl Başkanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi. 
'VELEVKİ YAPMIŞTIR'

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, bir çocuğun üzerine devletin yüklenmesine tanık olduklarını belirterek şunları söyledi:

"Bu çocuk ve ailesinin yaptığı tek şey yaşam hakkını savunmaktı. Tortum, sadece enerjiyle var olabilecek bir yer değil. Tarımıyla, yurt dışına yaptığı ihracatla, çevrenin soluk alabileceği bir yer olarak öne çıkıyor. Kaybedilmemesi gereken bir yer. Orada yapılacak çok düşük ölçekli 3 HES'in getireceği doğal felaketi o yörenin köylüsü önceden hissederek kendi yaşam hakkını savunmaya çalıştı. Biz bu davada Leyla'nın yanında durmaya devam edeceğiz. Ben iddia edildiği gibi Leyla'nın o hakaretleri yaptığına inanmıyorum. Askeri taşladığına da inanmıyorum. Velevki sayın Başbakan'ın dedeği gibi yapmıştır. Olabilir. Kadınların yerlerde sürüklendiği ortamda meşru müdafa, savunma vardır. Bunun karşılığı 9 yıl isteyen savcının biraz insaflı davranmasını isterdim."

'ONUR DAVASINA DÖNÜŞTÜ'

Leyla hakkında açılan davanın bir onur davası haline dönüştüğünü belirten Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan da, 17 yaşındaki Leyla ve 83 yaşındaki Nafiye Nine'nin geleceklerine sahip çıkma mücadelesi verdiklerini söyledi. Bölgeye kurulacak 3 HES'in, getirisinden çok götürüsünün fazla olacağını savunan Tekirdağ Milletvetkili Emre Köprülü ise, 20 bin kişinin etkileneceğini ifade etti. Leyla ile Nafiye ninenin Erzurum ve Tortum'un geleceğine sahip çıktığını kaydeden Köprülü, "Onlar Erzurum'un yiğit insanlarıdır. O yiğit insanların yanında olduğumuzu göstermek için buradayız" dedi. 
'CEZAYA GÖRE SUÇ YARATILIYOR'

Leyla Yalçınkaya hakkında açılan davayı anormal olarak görmediğini belirten Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise konuşmasında şunları ifade etti:
"Türkiye'de cezaya göre suç yaratılıyor. Bunun örnekleri çok. Cebinde yumurta taşıdığı için her yumurtaya 44 ay hapis cezası yiyen çocuk, Grup Yorum bileti sattığı için örgüt üyeliğinden mahkum edilen gençler, poşu taktığı için 24 aydır cezaevinde kalan üniversite öğrencileri, parasız eğitim talebiyle pankart açtıkları için yıllarca cezaevinde kalan üniversite gençleri. Leyla'ya açılan bu dava onun için yadırganacak bir dava değil. Bu çivisi çıkmış adalet, kimi zaman Hopa'da kimi zaman Tortum'da karşımıza çıkıyor. Bunu yadırgamamak lazım. Aslında bu kararı verenler buradaki yargıçlar değil. Ankara'daki siyasi iradedir. Buna karşı her alanda mücadelemizi sürdüreceğimizi bilmenizi istiyorum."

CHP'li milletvekilleri basın açıklaması sonrasında duruşmayı izlemek üzere Tortum İlçesi'ne hareket etti. 



NÖ(KS/COŞ)