Ana muhalefet partisi CHP, sebze meyve hallerindeki sorunları yerinde öğrenmek amacıyla milletvekillerini bölgelerine gönderdi. İstanbul 1’inci Bölge Milletvekilleri Mahmut Tanal ve Celal Dinçer sabaha karşı saat 03.00 sıralarında Anadolu Yakası Meyve ve Sebze Hali’ni ziyaret etti. Yüzlerce hal çalışanı ve pazarcılarla görüşen Tanal ve Dinçer bol bol not tuttu. Halde hamal olarak çalışan işçiler başta sosyal güvenceleri olmadığından yakınarak milletvekillerine seslerini duyurmaya çalıştı. Çalışanlardan bazıları temizliğin, tuvaletlerin yetersizliğini dile getirirken, bir çalışan da binlerce insanın çalıştığı halde mescit olmadığını söyledi. Şehir içindeki hal yüzünden büyük trafik sıkıntısı yaşandığını belirten bir kamyon sürücüsü içerdeki düzensizlikten söz etti. Bir çalışan da “Burası büyük bir iş sahası. Hiçbir sağlık güvencesi yok. 24 saat ambulans hizmeti olması gerekir. Burada kavga oluyor. Burada bir karakol olması gerekir” diye konuştu.

İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Pazarcılar bize büyük marketleri şikayet etti. Mal hale girmeden  yüzde 2 vergiyle büyük marketler mal alıyormuş. Semt pazarlarının olduğu günlerde halk günü yapan marketlerin pazarcı esnafını zarara uğrattıklarını ifade etti. Pazarlardan yüzde 6 daha düşük fiyatla mal satıyorlar. Bu da pazarcı esnafını haksız rekabete sokuyor. Zarar eden pazarcılar oluyor” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer de Mahmut Tanal’ın gözlemlerini aktarmasının ardından şunları belirtti: “Burada kime dokunsanız bin ah işitiyorsunuz. Çalışanından, işçisinden, alıcısından satıcısına kadar bin türlü sorunları var, ama bir türlü çözülmüyor. Yeni Hal Yasası yürürlüğe girdi. Barkotlama sistemi problem.Türlü oyunlarla malın yarısı hale giriyor, yarısı girmiyor. İşçilerin sigortasız çalışması ayrı bir problem. Şoförler mal yetiştirmek için saatlerce yolda araç kullanıyor. İkincisi hal şehir merkezinde kalmış. Avrupa’da bütün ülkeleri gezdim. Haller şehrin en az 40 kilometre dışında kuruluyor. CHP olarak biz bunları rapor edeceğiz. Parti olarak yeni bir strateji geliştireceğiz, çözüm önerileri ortaya koyacağız. Bu sadece burada değil, partimiz Türkiye’nin her yerinde bu çalışmayı başlatacak. İlk olarak İstanbul’da başlattık” dedi.  

SK (ET)