Bozcaada ve Gökçeada’nın, ülke için jeopolitik önem arzettiğini ifade eden Soydan önergesinde, her iki adanın sorunlarını ve çözüm yollarını tespit etmek amacıyla Meclis araştırması yapılmasını talep etti. Soydan Meclis araştırması isteme nedenlerini de şöyle açıkladı:

“Çanakkale sınırları içinde yer alan ve 22 Eylül 1923’te Lozan Antlaşması’yla Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlanan Gökçeada, 285.5 kilometrekare yüzölçümüne, 95 kilometrelik kıyı şeridine sahip. Yerleşik nüfusu bugün için 8 bin 210. Turizm mevsiminde nüfus 25 binlere ulaşır. Adada yaklaşık bin 500 hektar ekilebilir arazi, bin 900 hektar bağlık, dört bin hektar mera, sekiz bin hektar ormanlık arazi vardır. Gökçeada'da kullanılabilir arazi Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Adada beş gölet bulunmaktadır ve su kaynakları açısından Ege’nin en zengin adasıdır.

Bozcaada da etrafındaki irili ufaklı adacıklarla beraber 42 kilometrekareye varan yüzölçümüne sahiptir. Yerleşik nüfusu bin 472, yaz aylarındaki nüfusu 12 bini bulmaktadır. Bu iki adamıza da esas olarak, ulaşım Çanakkale’den, Eceabat’ın Kabatepe Limanı’ndan ve Ezine Geyikli İskelesi’nden sağlanmaktadır. Bu iki adada yaşayan insanların sorunları Türkiye’nin yaşadığı genel sorunlardan ayrılamaz. Gökçeada nüfusu Türk nüfusun yanı sıra 250-300 civarında Rum vatandaşı da yaşamaktadır. Adada yaşamak ayrı psikolojik, sosyolojik ve ekonomik sıkıntıları beraberinde getirmektedir. Ülkemizin stratejik öneme sahip iki adası Gökçeada ve Bozcaada’da ekonomik ve sosyal gelişmenin sağlanması için, yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarının tespiti ve çözüm yollarının bulunması gerekmektedir.”



EK(İÖ/AK)