CHP Erzurum İl Başkanı Şahin Cananoğlu ile birlikte merkez Yakutiye İlçesindeki hayvan pazarında incelemelerde bulunan Gürkut Acar'ın çevresi, kısa sürede besiciler tarafından sarıldı. Uzun bir aradan sonra ilk kez bir milletvekilini hayvan pazarında gören besiciler Gürkut Acar'a dert yandı. Ot ve saman fiyatların astronomik rakamlara yükseldiğini, et fiyatlarının ise yerinde saydığını belirten besiciler, buna biran evvel çözüm bulunmasını istedi. Hayvan vet ithalatının besiciler başta olmak üzere çiftçinin belini büktüğünü söyleyen Erzurumlu Dursun Badır, "10 kuruşluk saman 70 kuruş oldu. Yemin torbası 40 lira. Geçen yıl 2 bin liraya satılan tosun bu yıl yine aynı fiyattan satılıyor. Alıcı bile bulamıyor. Besici ile tüketici karşı karşıya getirildi. Köylü mağdur. Bu milletin derdine tercüman olun" dedi.

'KANGURULARI KUZU ETİ DİYE SATTILAR'

Hayvan pazarında üreticinin yaşadığı sıkıntılara tanıklık ettiğini ve gördükleri karşısında çok üzüldüğünü belirten CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar şunları söyledi:

"Burada üreticiyle yaptığımız görüşmede gerçekten çiftçinin perişan halde olduğunu gözlerimle gördüm. Bu onlar gibi beni de perişan etti. Et fiyatlarının düşüklüğü, ithal etin Türkiye'de üretimi nasıl engellediğini, geçen yıl 6 bin liraya kredi ile alınan ineklerin bu yılki fiyatı 2 bin lira. Ot ve saman fiyatları karşısında üreticinin hakikaten perişan olduğunu gözlerimizle gördüm. Buradan içimiz kan ağlayarak ayrılıyoruz. Çünkü bu perişanlık her yere yansıyacak. Türkiye'de üretimi yok etmek isteyen güçler, hayvan üretimini temelden yok ediyor. Böyle bir durumda üreticinin artık besicilik yapmasının, üreticilik yapmasın da hiçbir yararı kalmıyor. Bu insanlar haraç mezat ellerindekini satmaktan başka çare bulamıyor. Daha önce de et ithalatı serbest bırakıldığında Türkiye'de kangurular kuzu eti diye satıldığında da aynı durumu yaşamıştık. Şimdi yine aynı yaşıyoruz. Et fiyatlarında tüketicide bir düşme yok. Geçen sene tüketici ne aldıysa yine öyle alıyor ama, ithal et geldiği için üreticiler perişan durumda. Bu sene mallarını satamaz durumdalar. Bunun yansımaları çok ağır olacaktır. Buradan hükümeti çok ciddi şekilde uyarmak istiyorum. Üretici perişan. Sanmayın ki bu üretici bu haliyle yeniden size oy verecek. Üretici mutlaka oyunu değiştirecek ve yeni arayışlar yapacaktır."

'TÜRKİYE'NİN FELAKETİ OLUR'

CHP olarak Türkiye'de her alanda üretimi desteklediklerinin vurgulayan Milletvekili Gürkut Acar şöyle konuştu:

"Burada özellikle Et ve Balık Kurumu'nun devreden çıkartılması buradaki hayvan üreticisini, tüccarın insafına merhametine bırakmıştır. Onlar da en ucuz nasıl alırsa öyle almaktadırlar. Böylece hayvan üretimi konusunda Türkiye büyük bir zaaf içine girmiştir. Biz dünyanın dördüncü büyükbaş hayvan sayısına sahip bir ülkesi iken, bugün et ithal eden ülke durumuna geldik. Bunlar sistematik bir biçimde yapılan Türkiye'nin her alanda üretimden düşmesi için yapılmış politikalardır. Bu politikalar maalesef Avrupa Birliği'nin boş tarlalara teşvik vermesiyle başlamıştır. Bugün hayvan üreticilerini açlığa ve sefalete mahkum edecek bir noktaya gelmiştir. Buna mutlaka bir çare bulunması gerekir. Et ve Balık Kurumu devreye sokularak üreticinin en azından maliyetinin birazcık üstünde bu malları almak ve sağlamak zorundadır. Burada gördüklerimi meclise taşıyacağım. Mecliste bu konuyla ilgili bakanlara gerekli olan şeyleri soracağım. Buradaki üreticinin haklarını takip etmek için elimden gelen her şeyi yapacağım. Çünkü onlar insanca yaşamayı hak ediyorlar. Buradaki üreticinin ayakta kalması mümkün değil. Eğer üretim bir defa düşer de üreticiler üretmekten vazgeçerse, bu Türkiye'nin felaketi olur. O felakete uğramak istemiyoruz. O nedenle bu konunun takipçisi olacağız."



KB(KS/COŞ)