Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun CHP'li üyesi Rıza Türmen, partisinin İzmir İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, komisyonun toplumun tüm kesimlerinin yeni anayasa konusundaki görüşlerini aldığını, toplumda yeni bir anayasa için talep olduğunu belirterek, dört partinin görüşülen 60 maddenin 25'inde uzlaşma sağladığını, 35 madde için de parantez açtıklarını anlattı. Türmen, AK Parti'nin 'başkanlık sistemi' önerisi ile komisyonun çalışmalarını tıkadığını, diğer üç partinin parlamenter sisteme destek verdiğini, önerilerini bu yönde dile getirdiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Başkanlık sistemi önerisi getirilince temel zemin ortadan kalktı. Biz üç parti parlamenter sistemi savunuyoruz. Bizim her söyleyeceğimiz yasama yürütme ve yargıyla ilgili olarak parlamenter sistemle ilgili olacak. Bunlar arasında ortak yer bulmak imkansızdır. AKP müzakerelerin önüne aşılması olanaksız bir engel dikmiştir. Bu müzakereler ne zaman sona erecek? Sona erdikten sonra nasıl bir yöntem kullanılacak? İktidar bu konuda keyfi bir ortam yarattı. Referandumu mu getirir meclise mi getirir bu konuda partiler arasında mutabakat yoktur. Biz dört partinin mutabakatını şart koştuk. Uzlaşmacı ve katılımcı anayasa böyle yapılmaz. AKP'nin dayatmacı zihniyetini referandumda gördük. Referandum toplumu böldü. Anayasalar toplumları bölmek için yapılmaz. Bizim başka bir B planımız yoktur. AKP, kötümser ve dayatmacı zihniyetini bir kenara bırakmalı. Son derece iyi niyetli başka bir fikrimiz ve planımız olmadan samimi bir anayasa olması için çaba göstereceğiz. AKP'de her şey Başbakan'ı başkan yapmaya kilitlenmiştir. Biz yolumuza devam edeceğiz. Bu masadan kalkmak isteyen varsa kalkar ama bunun da bir bedeli vardır. Toplumun tüm kesimlerinden görüş aldıktan sonra 'Ben bu işten vazgeçtim. Benim istediğim gibi yürümüyor' demenin bir bedeli vardır."

HER GÜN BİR KADIN ÖLDÜRÜLÜYOR

Türmen, basın mensuplarının sorusu üzerine Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun eşine şiddet göstermekten mahkum olan kişinin milletvekili olamayacağını hükme bağlamasıyla ilgili olarak da "Komisyon önemli şeyler yapıyor. Kadına karşı şiddete başvuranın milletvekili seçilememesi üzerinde mutabakat oldu. Bu konuda anlaşıldı. Anayasaya böyle bir madde konması bundan sonra yapılacak yasal çalışmalara da hız verecektir. Her gün neredeyse bir kadın öldürülüyor. Dövülenlerden söz etmiyorum. Yeni bir anayasa yapılsa anayasada böyle bir hüküm göreceğiz" dedi.



ED(AÖ/SS)