CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, partisinin il binasında düzenlediği basın toplantısında 5 Eylül'de Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda meydana gelen ve 25 askerin şehit olduğu patlamada 'sabotaj' ihtimalinin düşünülmesi gerektiğini kaydetti. Toptaş, "Hükümet kanadından Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, olayı kaza olarak nitelendirdi. Bu bilgiyi nereden aldı, nasıl tespit etti? Vali İrfan Balkanlıoğlu da benzer açıklama yaptı. Olaydan 10 gün sonra soruşturmayı yürüten askeri savcı, 'sabotaj ve terörist saldırı ihtimali yoktur' dedi. Hükümet bu konuda kaza kararı verdi, savcı da bu noktaya getirdi. Bu olayın üzerine ciddiyetle, hassasiyetle gidilmiyor" diye konuştu.

ANTALYA SAVCILIĞI'NA ÇAĞRI

Sabotaj veya terör iddialarının özel yetkili savcı tarafından soruşturulması gerektiğine işaret eden Toptaş, "Sabotaj ihtimalini araştıracak yetkili ve görevli Antalya Cumhuriyet Savcılığı harekete geçmemiştir. Askeri savcının yetkisi sabotaj araştırması içinde değildir. Antalya'daki özel yetkili savcı, olayın başından itibaren sabotaj iddiasını ileri sürmüş olmamıza rağmen, bütün uzmanlar bunu söylemiş olmasına rağmen, bu konuda bir araştırma yapmamıştır. Askeri savcının açıklaması, olayın kapatılmasına yönelik bir açıklamadır" dedi.

'AÇIKTA BIRAKMAK SABOTAJA AÇIK BIRAKMAKTIR'

Patlamadan sonra görev yeri değiştirilen Albay Veysel Özbay ile de görüştüklerini anlatan Toptaş, Özbay'ın kendilerine en son, olaydan 15 gün önce Susurluk'tan mühimmat gönderildiğini söylediğini hatırlattı. 15 gün boyunca malzemenin açıkta bırakılmasının suç olduğunu savunan Toptaş, "Mühimmatı açıkta bırakmak, sabotaja açık bırakmaktır" dedi.

ASKERLER OLAYI ANLATMIYOR

Yaralı askerlerle de görüştüklerini anımsatan Toptaş, bir kısmının olay hakkında bilgi vermeye çalıştığını, diğerlerinin ise onları susturmaya çalıştığını iddia etti. CHP'li Toptaş, "Bunların hepsi muvazzaf asker. Biri orada kamyonların olduğunu söylerken öbürünün 'Sen karıştırma, nerede gördün' diyerek ona müdahale ettiğini gördüm" diye konuştu.

'HÜKÜMET, GENELKURMAY BAŞKANI, VALİ İSTİFA'

Toptaş'ın basın toplantısının ardından CHP İl Başkanlığı, Bankalar Caddesi'ndeki PTT Şubesi önünde 'Hükümet, Genelkurmay Başkanı ve diğer yetkililer istifa' başlıklı imza kampanyası başlattı. '25 şehidimizi unutmayacağız', 'Hükümet istifa', 'Vali istifa' pankartları açan grup adına açıklama yapan CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, "Demokrasilerde yöneticiler, ülkeyi yönetemediklerini gördüklerinde istifa ederler. Biz hükümet yetkililerini, sayın Genelkurmay Başkanı'nı ve sayın Vali'yi istifaya davet ediyoruz" dedi.