Türkiye'de insan ölümlerinin çok ucuzladığını, Aşkale'de 5 kişinin öldüğü sırada devlet olanaklarının kullanılmadığını savunan Gürsel Tekin, CHP İl Başkanlığında yaptığı toplantıda, 1 Mayıs törenlerine katılan 'İslami Sosyalistleri' yürekten kutladığını bildirdi. Duruşlarının Türkiye'nin geleceği açısından çok önemli olduğuna değinen Gürsel Tekin, şunları söyledi:
19 MAYISLAR KUTLANACAK
"İktidarın başka bir hastalığı var. Özellikle çok güzel bir deyim var. Her gün baktığınız ağacın ne kadar büyüdüğünü fark edemezsiniz. İktidarın başka bir alışkanlığı, Cumhuriyet'in değerleri. Dünyada her millet , her ulus için geçerli olan iki bayram vardır. Birincisi dini kutsal bayramlarımız, ikincisi ulusal bayramlardır. Bu ulusal bayramların iktidar yetkililerine bu kadar batmasını doğrusu anlamış değilim. Algılamış değilim. Bu ne telaş, bu ne anlayıştır? 29 Ekim'e, 19 Mayıs'a yasak getireceksiniz. Bütün milli bayramları aşama aşama ortadan kaldırmaya çalışacaksınız. Buna da kılıf bulacaksınız. Buna hiç kimse müsaade etmez. Bu ülkenin insanları da CHP olarak biz de müsaade etmeyeceğiz. 19 Mayıs'ları da, 29 Ekim'leri de kutlayacağız."
1980 ÖNCESİ SENDİKALI İŞÇİ SAYISI 3.5 MİLYON, ŞİMDİ 550 BİN 
İktidar yetkilileri ve bakanların genelde yeni moda olarak uçakta konuştuklarını belirten Gürsel Tekin, Aşkale'de 3 Nisan günü 5 TEDAŞ işçisinin ölümüyle ilgili olarak  değerlendirme yaptı. Tekin, şöyle dedi:

"Sağlık Bakanlığı'nın helikopterleri, Malatya'da tam donanımlı helikopter ve SAT komandolarının olduğu bir yerde bu olaya seyinci kalındı. Binlerce, milyonlarca yurttaşımızın canlı yayınlardan izlediği 5 kardeşimiz donarak hayatını kaybetmesi vicdanımızı sızlatmıştır. Suç ve sorumlululk devlete aittir. Zonguldak'ta 15 kişi boğularak, Esenyut'ta 11 kardeşimiz yanarak öldü. Türkiye'de şöyle bir manzara yaşıyoruz: Mutlu bir iktidar, mutsuz bir toplumla karşı karşıyazıyız. Elimde yapılan son bir araştırma var; bunu sizlerle paylaşmak istiyorum; 'Gelecekten mutlu musunuz?' diye soruluyor. Yüzde 79.1'i 'hayır' diyor. Vatandaşların yüzde 80'i mutlu değilse sadece iktidar, yetkileri yandaşları dışında mutlu kimse yok. Dün emek bayramıydı. Çalışanlarla ilgili işi olanara soruluyor: 'İşinizde mutlu musunuz?; Yüzde 75.9'u 'hayır' diyor. Elinde işi var ama, mutlu değil. 'Sosyal güvençeniz var mı?' denlidiğinde yüzde 55.9'u 'güvence yok' diyor. Türkiye'de 1980 öncesi sendikalı işçi sayısı 3,5 milyon. Nüfusumuz 44 milyon. Şu anda sendikalı işçi sayısı 550 bin. Bir tarafta siz övüneceksiniz; Biz dünyada ekonomisinde 16'ncı sıradayız. Öbür tarafta sendikalı işçi sayınız 550 bin olacak. Soruluyor işçilere 'Neden sendikaya üye değilsiniz?' deniliyor. Yüzde 50'si 'İşten atalırım' korkusuyla karış karşıya. Türkiye'nin fotoğrafı bu. Mutlu bir iktidar mutsuz bir toplumla karşı karşıya." 

"HAK ARAYANLARA ZULUM UYGULAYACAKSINIZ"
Gürsel Tekin, bir gazetecinin Aşkale'de ölen işçilerden birine ait evinin elektriğinin kesilme olayı hakkında iktidarın insani, hem de vicdanı özelliğini kaybettiğini ileri sürdü. Türkiye'de sadece 5 kişi değil, 3 milyona yakın taşeron işcinin sosyal güvenceden yoksun olarak çalıştığına dikkati çeken Gürsel Tekin, "Allah göstermesin bu kardeşlerimiz gibi herhangi kaza sonucu hayatını kaybederse onların aileleri de ortada kalacaktır. Bu mu sosyal devlet? Siz utanmadan gideceksiniz acılı kadının evinin elektiriğini keseceksiniz. Bu kabul edilir mi? İktidar nerede sesi çıkıyor mu? Hak arayanlara her türlü zulumu uygulayacaksınız. Biliyorsunuz HES'de 90 yaşındaki bir kadın vardı. Tek varlığı ceviz ağacı. Ondan geçiniyor. Onu korumaya çalışınca siz ona zulum edeceksiniz. Zulum eden bir iktidarla karşı karşıyayız" dedi.



NÖ(KS/İD)