Kirmastı Çayı’nın, başta bor madenleri olmak üzere güney bölgesindeki maden işletmeleri yüzünden kirlendiği ve bu durumun bitki üretimini olumsuz etkilediği iddiaları üzerine Mustafakemalpaşa Ziraat Odası’nı ziyaret eden CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, ova sulamasında meydana gelen kirlenme hakkında bilgi aldı. Mustafakemalpaşa ova köyleri Tepecik, Yeşilova, Ormankadı ve Ayaz gibi 20’ye yakın köy arazisinin Kirmastı Çayı’ndan beslendiğini söyleyen Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özmen, başta güneydeki bor madenleri olmak üzere çeşitli maden işletme ve yıkama tesislerinden akan ve havuzlardan sızan bor toksitesi nedeniyle, sulanan bitkilerin önemli ölçüde zarar gördüğünü dile getirdi.

“GEREKLİ ÖNLEMLER ALINSIN”

Ziraat Odası Başkanı Özmen, özellikle yağlık kırmızı biberin bor toksitesine çok olduğuna dikkat çekerek, “Domates, mısır, karpuz gibi ürünlerimiz zarar görüyor. Sulama kanallarımızı besleyen Kirmastı Çayı’ndan aldığımız su numunelerini Antalya’da kurulu, Türkiye’nin en önemli analiz merkezi olan Laben laboratuvarı'nda analiz ettirdik. Raporlar ortada. Bu raporda çıkan sonuçta; bor içeriğinin 4’üncü sınıf olması nedeniyle bütün bitkilerde bor toksitesi görüleceğinden Kirmaslı Çayı’nın sulama suyu olarak kesinlikle kullanılmaması gerektiği kanısına varıldı. Bu suyla biber ve diğer bitkiler sulanamaz. Bu yıl ortaya çıkan kirlenmeye karşı ilgililerden gerekli önlemleri bekliyoruz. Gelecek yıl aynı zarara katlanamayız. Artezyen su ile sulanan bitkilerde sorun olmazken Kirmastı’dan gelen su ile sulanan biberlerimiz tamamen yok olmaktadır” dedi.

“TÜRK TARIMI BU HALE DÜŞMEMELİYDİ”

Konuyu TBMM gündemine taşıyacağını belirten Bursa Milletvekili Turhan Tayan, ilgilileri göreve çağırarak Ziraat Odası yönetici ve teknik elemanlarının sesine kulak verilmesi gerektiğini söyledi. Bu yıl salçalık domatesten ve karpuzdan zarar eden üreticinin mısırda da beklediği fiyatı bulamadığını söyleyen Tayan, hükümet ilgililerini Mustafakemalpaşa ve Karacabey ova köylerini gezmeye, üreticiyi dinlemeye davet etti. Tayan, “Ürün girdilerinin devamlı yükseldiği bir ortamda çiftçi bitmiştir. AKP iktidarının, tarım, hayvancılık politikası iflas etmiştir. Türkiye kurbanlık hayvan ithalinden sonra şimdi saman ithaline başladı. Türk tarımı bu duruma düşmemeliydi” diye konuştu.