CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu'nun İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle sunduğu soru önergesi şöyle:


"Emniyet Genel Müdürlüğü’nün toplumsal olaylara ve özellikle gece eylemlerine müdahale amacıyla “Fenix TK 15ö isimli fenerin alımı için çalışma başlattığı iddiaları basına yansımıştır. İnsanlarda geçici körlük yarattığı bilinen fenerin, önce çevik kuvvet polislerine verileceği sonra da trafik polisleri tarafından kullanılacağı da iddialar arasındadır. Bu kapsamda;


1- Basına yansıyan ve geçici körlük yarattığı bilinen fenerlerin alımı yönünde çalışmalar yapıldığı iddiaları doğru mudur? Böyle bir çalışma var ise alınacak fenerlerin maliyeti ve sayısı ne olacaktır?


2- Dünya genelinde anılan fenerleri insanlar üzerinde kullanan ve özellikle polisler eliyle kullanan başka devletler var mıdır ve bu fenerlerin insanlar üzerinde yarattığı sonuçlar nelerdir?


3- Eğer anılan iddialar doğru ise bugüne kadar biber gazı ve orantısız güç kullanımı nedeniyle yaşanan bütün insan hakkı ihlallerine rağmen, bir de demokratik haklarını kullanan insanların geçici körlüğüne yol açacak bir müdahale yöntemini hukuken ve vicdanen doğru buluyor musunuz?


4- Toplumsal olaylara müdahale adı altında kolluk kuvvetlerince daha ne gibi işkence yöntemleri kullanılmasını ve kolluk kuvvetlerine bu alanda daha ne kadar yetki vermeyi planlıyorsunuz?


5- Çevik kuvvet polisleri sonrasında trafik polislerine de bu fenerlerin temin edileceği iddiaları doğru mudur? Doğru ise trafik polislerinin şoförlere geçici körlük yaratacak şekilde müdahale etmesi kamu düzenine nasıl bir fayda sağlayacaktır?"


(MV)