CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu hakkında basına yansıyan iddialarla ilgili disiplin ve ceza kovuşturması başlatılması talebiyle Danıştay Başkanlığı’na başvurdu. Tanrıkulu, Danıştay'a yaptığı suç duyurusu ardından basın açıklaması yaptı. Tanrıkulu Danıştay Başkanlar Kurulu'nun Danıştay Başkanı ile ilgili olarak 2575 sayılı Danıştay Kanunu'nun 67 ve devamı maddeleri ile 76 ve devamı maddeleri bağlamında soruşturma ve kovuşturma başlatılması için Danıştay Başkanlığı'na başvuruda bulunduklarını anımsattı.

'BAŞBAKAN NİYET OKUYUCULUĞUNDAN VAZGEÇSİN'

Tanrıkulu Başbakan Erdoğan’ın dün Londra'ya gitmeden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı konuşmada CHP girişimini kastederek, "Bunlar iyi niyetli çabalar değil" sözlerini hatırlatarak Başbakan'a seslendi, "Başbakan niyet okuyuculuğundan vazgeçsin. Niyet okumak Başbakan’ın işi değil" diye konuştu.

Tanrıkulu, "Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı'nın dosyasına yansıyan tapeler var, teknik takip kayıtları var ve bu kayıtlarda da Sayın Danıştay Başkanı'nın, bir yargıcın konumuna uygun düşmeyen davranış içerisinde olduğu gözlemleniyor. Bir ay içerisinde, adı daha sonra bir çeteyle ilişkilendirilmiş bir şahsiyetle üç kez görüştüğü ortaya çıkmış ve bu görüşmelerden biri de araç içerisindedir. Bu şüpheli bir durumdur, şaibe ortaya çıkaran bir durumudur. Bununla ilgili soruşturma yapılması lazım" dedi.

Erdoğan'ın açıklamasının Danıştay'ın saygınlığına gölge düşürdüğünü savunan Tanrıkulu, "Yargının kendi işleyişinde kendisinin karar verebileceği bir ortam yaratması lazım. Başbakan'ın yaptığı konuşma Başkana sahip çıkan ve Danıştay'ın saygınlığına gölge düşüren açıklamalardır. Biz bu olayın peşinde olacağız. Barolara ve hukuk örgütlerine çağrıda bulunduk Danıştay'ın bu durumuna kendilerinin de tepki vermesine dikkat çektik" diye konuştu.

OLAYIN ARKASINDAKİ GÖREVLİLERİ KORUMAK HÜKÜMETE DÜŞMEZ

Tanrıkulu ikinci olarak, göreve yeni atanan Terörle Mücadeleden Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Sedat Selim Ay'ın atanmasını eleştirdi. Tanrıkulu, "Ay'ın geçmişte işkence ve tecavüz suçlarından dolayı Türkiye'nin AİHM'de mahkum olmasına neden olduğunu anlatan Tanrıkulu, Ay ve diğer sorumlular hakkındaki soruşturmadan sonuç alınamadığını ve dosyanın zaman aşımına uğradığını ifade etti. Tanrıkulu, "Bu ayıbın arkasındaki görevlileri korumak bu hükümete düşmez. Hem 'İşkenceye sıfır tolerans' diyeceksiniz hem de işkenceyle ilişkisi AİHM kararıyla ortaya çıkmış görevlileri en üst düzeye getireceksiniz" diye konuştu.


GD(SS)