Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilişinin 78'inci yılı nedeniyle Türk Kadınlar Birliği’nin Denizli’de düzenlediği etkinliğe katılmak için kente gelen CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, İl Başkanı Yıldırım Aycan ve Başkan Yardımcısı Mahmut Alkaya’yla birlikte basın toplantısı düzenledi. Tamaylıgil, toplantıya yoğun ilgi gösteren partili kadınlarla birlikte fotoğraf çektirip, seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıldönümünü kutladı.

'GÜL, AKP'Lİ OLMAKTAN KUTRULAMAMIŞTIR'

Toplantıda, Büyükşehir Yasası’nı onaylayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü eleştiren Tamayligil, "Cumhurbaşkanı tarafından Büyükşehir Yasası onaylandı. Cumhurbaşkanı cumhurun başıdır. Bir Cumhurbaşkanı cumhuru dinlemeden nihai sürecin son noktasını koyuyorsa o zaman AKP’lileşmişlikten ya da AKP’li olmaktan kurtulamamıştır diye görmekteyiz" dedi.

Tamaylıgil, CHP olarak şehirlerin büyükşehir olmasını desteklediklerini ama bugün ortaya konulan büyükşehir modelinin tamamen farklı bir idari yapı olarak ortaya konulduğunu ve 2900’e yakın belediye içinde 1600 belediyenin kapatıldığı bir yasama sürecinin yaşandığını kaydetti. Tamaylıgil, "Burada yaşayanlar belediye olarak yaşamını sürdüren halk, sorulduğu zaman ne cevap verdi diye acaba cumhurbaşkanı tarafından dikkate alındı mı? Biz 363 beldede referandum yaptık. Bu referandumların içinde hepsi CHP belediyeleri değildi. Ortalamalara baktığımızda yüzde 95’lere varan oranda halk belediyelerin kapatılmasını istemiyor" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı’nın yasayı onaylarken, halkın ve yasayla ilgili görüşen CHP’yi dikkate almadığını söyleyen Tamaylıgil, "Yasayla 29 ilde il genel meclisleri artık ortadan kaldırılmıştır. Türkiye’de idari yapı değişikliğine gidilmiştir. Tüm bu gerçekler ortadayken ve bunlarla ilgili tüm dayanaklar Sayın Cumhurbaşkanına detaylı olarak sunulmuşken maalesef Cumhurbaşkanımız cumhurun başı değil AKP’li olarak bakış açısının getirdiği bir kararlılığı da ortaya koymuştur" dedi.

'NATO İLE İLGİLİ TUTARSIZLIKLARI ORTADA'

CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamayligil, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da NATO’nun ne anlama geldiğini bilmediğini savundu. Tamaylıgil, "Başbakanın önce şunu unutmaması lazım: Türkiye, bu ülkede yaşayan vatandaşlarındır. NATO’nun ne anlama geldiğini tam olarak bilmediği için NATO ile ilgili tutarsızlıkları ortadadır. Libya’yı hatırlayın. Başta Libya ile ilgili bir açıklama yaptı, 15 gün sonra döndü, başka bir açıklama yaptı. Patriot füzeleriyle ilgili bir değerlendirme yaptı, 10 gün içinde bunun tam tersi bir sürecin içinde yer alıp savunmaya başladı. En önemlisi, maalesef Başbakan Büyük Orta Doğu Projesi’nin eş başkanı olduğu için bu tür projelerin parçası olarak ülkesini görebilme gafleti içinde olabiliyor. Sayın Erdoğan için bu tür gaflar normaldir" ifadelerini kullandı.



ONB(İÖ/CK)