İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan sanık Rıza Tunçbilek ile taraf avukatları katıldı. Ankara'da bulunan Süleyman Çelebi ise duruşmaya gelmedi. Mahkeme Başkanı Ümit Kaptan, Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin bozma ilamını okuyarak taraflara bozmaya uyup uymadıklarını sordu. Sanık Tunçbilek'in avukatı İhsan Paksoy, eski mahkemenin eski kararında direnmesini ve tahrik hükümlerinin uygulanması gerektiğini belirtti.


TUNÇBİLEK'E TAHLİYE


Süleyman Çelebi'nin avukatlarından Arzu Becerik ise "Bozma nedenleri yetersiz olsa da sanığın ceza miktarı artacaktır. Ancak biz, usülen eksiklikler olduğunu düşünüyor ve bu nedenle Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız" diye konuştu. Sanık avukatı İhsan Paksoy, "Müvekkilim 3 yıldan fazla tutukludur. Tahrik uygulanmasa bile tutuklu kaldığı süre dikkate alındığında ceza infazının tamamlanmış olduğu kanaatindeyiz. Delilleri etkilemesi ve kaçması sözkonusu değildir. Tahliyesini talep ediyorum" diyerek tahliye talebinde bulundu. Atılı suçun niteliği, tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak tutuklu sanık Tunçbilek'in tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, Başkan Ümit Kaptan'ın görevlendirmeyle ilk defa bu davaya katıldığı için bozma ilamına uyulup uyulmaması konusunun daha sonra incelenmesine karar verdi. Duruşma ertelendi."


YARGITAY BOZMUŞTU


Süleyman Çelebi, 5 Kasım 2009'da DİSK Genel Başkanıyken makamında silahlı saldırıya uğramıştı. Rıza Tunçbilek tarafından 9 el ateş edilen Süleyman Çelebi, bacak ve ayaklarından yaralanmıştı. Mahkeme sanığı, 'Kasten insan yaralamak'tan 6 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum etmiş, ardından cezayı tahrik nedeniyle 4 yıl 2 aya düşürmüştü. Tunçbilek, “ruhsatsız silah bulundurmak" suçundan da 10 ay hapis cezasına mahkum edilmişti. Temyiz itirazlarını değerlendiren Yargıtay 1. Ceza Dairesi ise kararı sanığa yönelik tahrik oluşturacak herhangi bir haksız söz ve davranış bulunmadığı halde, tahrik hükmü uygulanarak yasaya aykırı bir şekilde eksik ceza tayini yapıldığına hükmetmişti.


(BB)