Vahap Seçer konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in, Türkiye'yi yasa dışı Suriyeli grupları silahlandırmakla suçlamasının ardından özellikle dış basında da Türkiye'nin muhalifleri silahlandırdığı iddialarının birbirini izlediğini kaydetti. Seçer, açıklamasında şunları kaydetti:

"İngiliz Independent gazetesi, Suudi Arabistan, Katar, Türkiye üzerinden Suriyeli muhaliflere silah temin edildiğini, teslimatın Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından da desteklendiğini yazmıştır. Benzer bir iddia da ABD'de yayımlanan New York Times gazetesinde yayımlanmıştır. Söz konusu gazete haberinde, Suriyeli muhalif gruplara silah sevkiyatının Türkiye'nin güneyinde faaliyet gösteren bir grup CIA ajanı tarafından organize edildiği ve silahların finansmanının da Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan tarafından karşılandığı öne sürülmüştür."

Seçer, iddialarla ilgili, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesinde şunları sordu:

"MİT aracılığıyla silahlandırma iddiası gerçeği yansıtmakta mıdır? ABD ile Türkiye arasında sözü edilen iddialar çerçevesinde bilgi paylaşımı da dahil olmak üzere herhangi bir alışveriş yapılmış mıdır? İddia edildiği gibi Türkiye'nin güneyinde CIA yetkilisi, ajanı veya ajanları faaliyet göstermekte midir? Öyle ise söz konusu CIA ajanları hangi yetki ile hangi tarihte Türkiye'ye giriş yapmışlardır? Nerede barınmaktadırlar ve bu kişilerin sayısı kaçtır? Suriye'den gelen sığınmacılar arasında ülkemiz tarafından da terörist ilan edilen, terör örgütlerine mensup kişi ya da kişiler var mıdır? Var ise bunların girişlerine neden müsaade edilmiştir? Söz konusu teröristlerin sınır dışına çıkarılması yönünde bakanlığınızın bir girişim olmuş mudur? Eğer olmuş ya da olacak ise bu konuda kamuoyuna açıklama yapılacak mıdır? Suriyeli muhaliflere gönderildiği iddia edilen silahların çeşitleri nelerdir? Silahların finansmanı hangi bakanlığın bütçesinden sağlanmaktadır? Sevkiyat için hangi yol izlenmektedir ve bu silahlar kime teslim edilmektedir? Bölgede daha çok kan dökülmesi ve Suriye'de Esad yönetiminin devrilmesi Türkiye'ye ne gibi faydalar sağlayacaktır? Gazetelerde yer alan iddialar gerçeği yansıtmakta mıdır? Eğer yansıtmıyor ise bakanlığınız tarafından, kamuoyunu yanıltacak ve kafa karışıklığı yaratan söz konusu yayınlara karşı neden bir açıklama ile karşılık verilmemektedir?"



AŞ(OA/CK)