CHP Genel Başkan Yardımcısı Sarı, Muğla'nın Datça İlçesi'nde partisinin ilçe örgütü tarafından Ecevit Kültür Merkezi'nde düzenlenen, 'Zorlu Siyasal Dönemde Sosyal Demokrat Çözümler' konulu panelde konuştu. Kalabalık bir partili topluluğunun katılımı ile gerçekleştirilen panelde, sosyal demokrasi kavramını anlatarak konuşmasına başlayan Sarı, CHP'nin bugün ve gelecekte, sosyal demokrat bir parti olabilmesi için uygulaması gereken stratejiler, kurallar, ilkeler ve değerler olduğunu söyledi. Dünyada sosyal demokrasinin yeniden yorumlanarak yenilendiğini ifade eden Sarı, "Aynı koşullar ülkemiz için de geçerlidir. Türkiye'inn sosyal demokrat bir partiye ihtiyacı var. CHP sosyal demokrat bir parti olacaksa, sosyal demokrasinin yenilenme talebinin gözden geçirilmesi gerekiyor. Bunun için düşünsel bir çaba içine girilmeli. Bu düşüncelerin önderliğinde bir siyasal söylem geliştirilmeli. Toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak yeni anlatıya ihtiyaç var. Bu anlatının uygulanabilir olması zorunlu" dedi.

"CHP 3 BÜYÜK DEĞİŞİME ÖNCÜLÜK YAPTI"

CHP Parti Meclisi üyesi Ercan Karakaş ise konuşmasında, partinin geçmişte üç büyük değişime öncülük yaptığını vurgulayarak, "Öncelikle Cumhuriyetin kurucu partisi oldu. Bugün 'Arap Baharı' denilen ülkelerdeki arayış, bizim 1923'te gerçekleştirdiğimiz devrimci ortamı yakalama çabasıdır. Arap Baharı, Arap kışına da dönüşebilir ki ona doğru bir gidiş söz konusudur. CHP 1945 yılında gönüllü olarak, Türkiye'de çok partili rejimi getirdi ve 1950 seçimlerinde de, demokratik yoldan hiçbir çatışma, hiçbir olumsuzluk olmadan iktidarı terketti. 1970'li yıllarda Türkiye'deki kentleşme, sanayileşme ve işçi sınıfının ortaya çıkması, sol değerlerin daha çok konuşulur olmasıyla, CHP kendi kurucu değerlerini koruyarak sola, sosyal demokrasiye açıldı" diye konuştu.

"TEK BAŞINA DEMOKRASİ YETMEZ"

CHP'nin bugünkü hedefinin, Türkiye'de, insan haklarına ve özgürlüklere dayalı gerçek anlamda bir demokrasi kurmak olduğunu ifade eden Karakaş, "AKP'nin öne sürdüğü ileri demokrasi lafı bir aldatmaca, bir yalandır. Her gün yaşanan olaylar bırakın ileri demokrasiyi, normal demokrasinin altyapısını, hukuksal sistemini, devlet biçimini bile kuramadığımızı gösteriyor. Tek başına demokrasi yetmiyor. Bunun için, sosyal demokrasi kavramı kullanıyoruz. İçerisinde, demokrasi tam ve eksiksiz olacak. Dünya standartlarında sosyal devlet kuracağız. Bir refah toplumu yaratacağız" dedi.

"MHP, AKP'NİN YEDEK LASTİĞİDİR"

Konuşmasında MHP'yi de eleştiren Karakaş "AKP, MHP ile birlikte yerel seçimleri öne aldı. Bu MHP, bakmayın milliyetçilik tafralarına, AKP'nin yedek lastiğidir. En sıkışık zamanda, referandumda da, şimdi de AKP ile uzlaşıyor. Burada bir ideoloji kardeşliği var. Geçen seçimlerde bazı arkadaşlarımız, 'CHP-MHP' dedi. Bunları bir tarafa bırakalım. Armuttan elma olmaz. Sağda olan partiler, din referansları ile iş yapmaya, şoven milliyetçiliğe yatkındırlar ve muhafazakarlardır. Bakın seçimi 27 Ekim'e aldılar. Cumhuriyet bayramından iki gün önceye geliyor. Bunun bir manası var. Seçim telaşıyla, kutlamalarda coşkusunun azaltılması amaçlanıyor" diye konuştu.



MÇ(AÖ/SS)