Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), BDP'nin desteklediği 7 bağımsız adayı veto etmesini 21 Nisan 2011 günü protesto eden gruba müdahale eden polisin gözaltına aldığı, Mersin Hali'nde hamallık yapan işitme engelli Mehmet Tahir İlhan tutuklandı. Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen soruşturma sonucunda İlhan hakkında, 'örgüt adına suç işlemek', 'örgüt propagandası yapmak', 'görev başındaki memura görevini yaptırmamak için direnmek' iddiasıyla 25 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Tutuklu yargılanacak olan İlhan için CHP’li Ali Rıza Öztürk, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yanıtlaması için TBMM'ne soru önergesi verdi. Öztürk, Bakan Ergin'in yanıtlamasını istediği soruları şöyle sıraladı:

"Mehmet Tahir İlhan'ın sağır ve dilsiz olduğu doğru mudur? Doğru ise sağır ve dilsiz olan bir kişi, 'Örgüte ait slogan atmakla' nasıl suçlanabiliyor? Mehmet Tahir İlhan'ın örgüte ait slogan attığı nasıl tespit edilebilmiştir? Beyninin içi mi okunmuştur? Buna yönelik herhangi bir tespit var mıdır? Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede örgüt adına slogan attığı suçlamasının yer aldığı doğru mudur? Doğru ise, sağır ve dilsiz olan kişinin ifadesi, emniyet ve savcılıkta hangi yöntemlerle alınmıştır? Sağır ve dilsiz olan bir kişiyi, örgüte ait slogan atmakla suçlayan kolluk görevlileri ile Cumhuriyet Savcısı hakkında herhangi bir yasal işlem yapılacak mıdır? İddianamede yer alması için, Mehmet Tahir İlhan'ın hakkında sağır ve dilsiz olduğu halde, sağır ve dilsiz olmadığı yönünde herhangi bir rapor hazırlanmış mıdır? Böyle bir rapor varsa raporu düzenleyenler hakkında herhangi bir yasal işlem başlatmayı düşünüyor musunuz?"


AŞ(BK/AAA)(FOTOĞRAF)