Kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin 1 Mayıs tarihinde aldığı kararı üzerinden AKP hükümetinin ve Başbakan Erdoğan'ın adeta bir orta oyunu oynadığını iddia eden Öztrak, "Başbakan, bu kuruluşun 'Yakın zamanda Türkiye’ye not artırımı yok' kararını ideolojik olarak niteleyerek, gerekirse S&P’ yi tanımayız restini çekmesinin ardından 'S&P aldığımız karar ideolojik değil analitik' diyerek adeta Başbakan’ı yalanlandı ve restini gördü" dedi.

CHP'li Öztrak, "Dün de hükümete bağlı bir gayrı resmi yayın organından adı açıklanmayan bürokratlara dayanarak, 'S&P, Türkiye’ye özür diledi' haberi servis edildi. Servis edilen bu haberde S&P’ nin Türkiye raporunda hataların olduğu ve bunun acemi bir analistten kaynaklandığı ileri sürülmüştür. Acemi analist mazereti hükümetin ara sıra arkasına sığındığı bir bahanedir. Ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı da geçtiğimiz yılın ortalarında aynı acemi analist bahanesiyle hoşuna gitmeyen Uluslararası Para Fonu (IMF) raporlarını yayımlatmadığını ifade etmiştir. Ancak bu sefer, basına servis edilen bu haberin daha mürekkebi kurumadan S&P Bölge Müdürü 'Biz Türkiye’de kimseden özür dilemedik, aldığımız karar doğrudur ve bu kararın arkasındayız' demiştir. Bununla da yetinmeyerek 'Bu raporu 12 saat önceden hükümete ilettik ve hiçbir tepki almadık' demiştir.

İşin giderek ortaoyunundan, komediye dönüştüğünü belirten Öztark, şu soruları sordu:

"S&P Türkiye’den özür diledi mi, dilemedi mi? Hükümet 12 saat önceden bu raporu aldı mı, almadı mı? Aldıysa bu rapora neden itiraz etme di? İdeolojik ve yanlış bulduğu değerlendirmeyi neden değiştirmedi? Ekonomi yönetimi, 12 saat önceden iletildiği söylenen raporla ilgili olarak Başbakan’a bilgi verdi mi? Başbakan’a bilgi verildiyse, Başbakan raporu değiştirmek için bir girişimde bulundu mu? Başbakan böyle bir girişimde bulundu ve bir sonuç alamadıysa Hazine kasasından ödenen paralarla kiralanan S&P’ nin sözleşmesi fesih edilecek midir? Bu soruların cevabını Başbakan'dan bekliyoruz."



(MV)