CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, yazılı bir açıklama yaparak, 2012 yılı üçüncü üç ayına ilişkin büyüme ve Ekim ayı üretim verilerini değerlendirdi. Öztrak, Türkiye'nin, son üç yılın en düşük büyüme hızını bu yılın üçüncü üç aylık döneminde yaşadığını belirterek, "Bir önceki üç aya göre ekonomi sadece yüzde 0.2 büyümüş; geçen yılın aynı dönemine göre büyüme hızı yüzde 1.6’ya gerilemiştir. Yatırım harcamaları üçüncü üç ayda, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 7.6 düşerken; tüketim harcaması ise yüzde 0.5 gerilemiştir. Ekonomide yaşanan belirsizlikler nedeniyle yatırımlar hızla gerilerken borç yükü altında ezilen, harcanabilir gelirinin neredeyse yarısı borca giden aileler tüketim yapamaz hale gelmiştir" dedi.

'BAKANLAR ARABAYI TAKLA ATMA NOKTASINA GETİRMİŞLERDİR'

Sene başından bu yana sanayi üretiminde görülen yavaşlamanın Ekim ayında daralmaya dönüştüğünü, bunun yılın son çeyreğinde durumun daha da kötüleşebileceğini gösterdiğini belirten Öztrak, şunları kaydetti:

"Ekim’de sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 5.7 daralmıştır. Bu, 2009 yılının Eylül ayından bu yana, en sert üretim düşüşüdür. Tüm veriler ekonomide kontrollü yumuşak bir iniş yerine, sert bir düşüş olduğunu ve 2012 büyüme hızının hükümetin son tahmini olan yüzde 3.2’nin de altına düşeceğini göstermektedir. Yaşananlar 2010 ve 2011’de yaptığımız uyarıların haklılığını ortaya koymaktadır. Vatandaşın gelirini değil, borcunu artırarak, sıcak paracılara dünyadaki en yüksek getiriyi sağlayan politikalar, sonunda iflas etmiştir. Şimdi vatandaş düşen gelir ve artan borç yükü sonunda evinin tapusunu, arabasının ruhsatını bankalara kaptırma riski ile karşı karşıyadır. Bakanlar arasında yaşanan fren- gaz tartışmaları sonucunda vatandaşın dertleri sahipsiz kalmış, AKP’de yaşanan üçüncü dönem krizi nedeniyle koltuk derdine düşen Bakanlar arabayı takla atma noktasına getirmişlerdir."



(GK/SS)