Özgür Özel'in inceleme gezisine CHP İl ve Alaşehir İlçe yöneticileri ile Saruhanlı İlçe Başkanı Muharrem Ekici katıldı. Alkan Köyü'nde ve Piyadeler Beldesi'nde vatandaşlarla sohbet edip, onların yaşadıklarını ve bölgede olanları dinleyen Özel, Türkerler İnşaat Koordinatörü Petrol Jeoloğu Metin Yazman ile de ayrıca görüşüp, değerlendirmelerde bulundu. Özel, patlamalarla bir insanın taşımakta güçlük çekeceği boyutta taşların ve çamurun 700 metre ileriye kadar püskürdüğünü, yer altından gelen ve yetkililerce de 20 bin tona yakın olduğu ifade edilen çamur ve taşların çok önemli miktarda tarım arazisini ekilemez, dikilemez ve ürün alınamaz hale getirdiğini belirtti. 2 metre boyundaki bağların 1.5 metresinin balçık altında kaldığını ifade eden Özel, en büyük patlama sırasında ortaya çıkan taşları gören herkesin şaşırdığını dile getirdi. Özel, patlamanın gece olmasının can kaybını önlediğini söyledi.

KADERİNE TERK EDİLDİ

Basının ve kamuoyunun ilk günkü ilgisinin kalmadığını öne süren CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Piyadeler Beldesi ve Alkan Köyü'nün kaderine terk edildiğini belirtti. Özel, bölgede her an benzer patlamalar yaşanabileceğinin ifade edilmesine rağmen, yetkililer, jandarma ve özel şirket tarafından herhangi bir güvenlik tedbirin alınmadığını ileri sürdü. Bölgedeki mağduriyete dikkat çeken Özel, "O günden bugüne, köylülerin mağduriyetinin giderileceği ifade edilmiş, ancak şu anda şirket tarafından sondajın yapıldığı bölgenin civarındaki 5 köylünün arazilerinin satın alınması için pazarlık edildiği öğrenilmiştir. Oysa Alkan Köyü, Piyadeler Beldesi ve Alaşehir için mağduriyet, 5 köylümüzün arazilerinin satın alınması ile giderilebilecek boyutta değildir" dedi.

NEHİR YATAĞI

Patlamalarla ilk mücadele sırasında çıkan çamurun, şu an kurumuş olan nehir yatağını doldurduğunu belirten Özel, "Önümüzdeki günlerde olabilecek şiddetli bir yağışla bu nehir yatağı boyunca çok uzak yerleşim birimlerine dahi kirlilik ve zehir taşınması potansiyeli bulunmaktadır. Bu patlamalardan sonra Alkan Köyü'nde ve Piyadeler Beldesi'nde içme suları üzerinde yeterli ve rutin denetim yapılmamaktadır ve köyde hemen herkesin yer altından çıkan doğal kaynak sularını tükettiği düşünüldüğünde bu durumun oldukça önemli etkileri olabilecektir" diye konuştu.



MHÖ (AÖ/CK)