CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, partisinin Isparta İl Başkanlığı'nı ziyaret ettikten sonra basın toplantısı düzenledi. Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'in izdeği politika sonucu ulusal güvenliğin tehdit altında olduğunu ileri sürdü. Türkiye'nin sürdürdüğü dış politika nedeniyle itibarını kaybettiğini savunan Umut Oran, "Dış politikada ne itibar, ne devlet politikamız kaldı. Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu; 'Al birini vur ötekine'. Kendi kişisel davalarına Türkiye'ye alet ediyorlar. Türkiye, bölgede barışın güvencesi idi. Şimdi komşularımızın hepsiyle kavga ediyoruz" diye konuştu.

BAŞBAKAN RANT, TAHT PEŞİNDE

Türkiye'nin kendi iç sorunları yerine Mısır, Irak ve Suriye'nin içişlerine karıştığını iddia eden Oran, Suriye'ye savaş açacak hale gelindiğini kaydetti. Başbakan Erdoğan'ın "Savaş istemiyoruz" sözlerini hatırlatan Umut Oran, şöyle konuştu:

"Buna kargalar güler. Sen değil misin tezkereyi geçiren? Demek ki kafanda plan var. Türkiye, Ortadoğu'da yalnızlaşıyor. ABD dahi Başbakan'ın politikasını bir kenara itti. Artık arabulucu rolünde Mısır var, Türkiye yok. Şimdi 'Füzeler gelsin' diyorsun. 'Patriot' vatansever demek. Bana göre Başbakan vatansever değil. Vatanını düşünmüyor. Başka hesapların taht, rant peşinde."

"ÇEK GİT SURİYE'NİN BAŞKANI OL"

Başkanlık sistemi tartışmalarına da konuşmasında yer veren Oran, Başbakan Erdoğan'ın sürekli aynı konuyu ısıtıp gündeme getirdiğini söyledi. Türkiye'nin 'Başkanlık' sistemini kabul etmeyeceğini belirten Oran, "Türkiye senin siyasi kariyer planlarının deneme tahtası değil. 89 yıllık Cumhuriyet geleneği var burada. Çok meraklıysan başkanlık sitemine, o diktatörlük anlayışına, çek git Suriye'ye, hem Esad'la hesaplaş hem de buranın (Suriye) başkanı ol. Senin anladığın başkanlık rejimi orada var" dedi.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA,