CHP'li Umut Oran, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Oran'ın yanıtlamasını istediği sorular şunlar:

"1- 2011 - 2012 sezonunda başta futbol olmak üzere her spor dalında, statlarda daha önce eşi benzeri görülmemiş şiddet olayları yaşanmıştır. Bu şiddet olaylarını engellemek için tarafınızca hangi adımlar atılmıştır?

2- Türkiye'deki 50 milyon insanı ilgilendiren, milyonlarca insanın maddi manevi çok büyük fedakarlıklar yaptığı, dişinden, tırnağından, harçlığından arttırarak katkı sağladıkları, özel hayatından, ailesinden, işinden zaman ayırarak masumca duygularla tutku duydukları Türk Futbolu, kavganın, güvensizliğin, mutsuzluğun, düşmanlığın zemini haline gelmiştir. Halbuki 6222 sayılı kanun çıkartılırken hedeflenen, sporda varolan şiddetin ve düzensizliğin önlenmesi olmuştur. Ortada bu açıdan çok büyük bir başarısızlık gözükmektedir. Bu başarısızlığı tekrarlamamak ve önlemek için herhangi bir planınız var mıdır, yoksa görevden ayrılmayı düşünür müsünüz?

3- Şiddet olayları sadece belirli bir seviyede kalmamış, bir çok müsabakada, müsabaka güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçlerinin dahi taraftarlara, sporseverlere orantısız şiddet uyguladığına şahit olunmuştur. Bu tip olayların yaşanmaması için bakanlığınız kamu çalışanlarını bilgilendirici herhangi bir girişimde bulunmuş mudur?

4- Siyasetten bağımsız ve özerk olması gereken federasyonların bu niteliklerini kaybettiği, bu kurumların çeşitli siyasi etkiler altında karar aldığı yönünde kamuoyunda bir inanç yerleştiği gözükmektedir, bunda özellikle hükümetinizde yer alan bazı bakanların 'çok ince ayarlı çalışmalar yaptıkları' gibi beyanatların, yine partinize mensup bazı kişilerin yürümekte olan bir davayla ilgili ifadelerinin de etkisi bulunmaktadır. Bu kapsamda, kendilerini spordaki şiddetin artmaması, insanları kin ve düşmanlığa sevk etmeyecek açıklamalar yapmaları yönünde bilgilendirdiniz mi? Hükümetinizin ve parti mensuplarınızın hassasiyetini arttırmak için yapılan bir çalışma bulunmakta mıdır?"



(MV/SS)