Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD) vefat eden genel başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan’ı anma etkinlikleri için Muğla’nın Bodrum İlçesi’ne gelen Umut Oran, partisinin ilçe örgütünü ziyaret etti. CHP İlçe Başkanı Okan Özyu ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan Oran, ziyaret sırasında CHP'nin içerisindeki son gelişmeleri ve Ak Parti hükümetinin büyükşehir projesine ilişkin görüşlerini açıkladı.

Umut Oran, Ak Parti’nin büyükşehir belediyeleri ile ilgili çalışmasının özellikle CHP belediyelerinin güçlü olduğu illerde uygulamaya koyacağını savundu. Oran, iktidarın bu sistem ile sadece Muğla'da değil, diğer birçok yerde de aynı siyasi projeyi uygulama koyacağını öne sürerek, "Bu konuda sanırım hiç kimsenin yeterli bilgisi yok ve bilgi de vermiyorlar. Sadece Başbakan Tayyip Bey yine bildiğini okuyacak. Büyükşehir projesini Başbakan kafasında planladı. Bu proje Başbakan'ın oy alamadığı yerleri bölüp parçalayarak ve yeniden tasarlayarak ortaya koyduğu bir oy oyunudur. Güneydoğu'daki özerklik projesinin bir parçası olabileceğini düşünüyorum. Eğer oraya o tavizi verecekse, sadece oraya vermiş gibi görünmemek adına Türkiye'de böyle bir bölgesel özerklikler yapabilir. Bunun adına da Yerel Yönetimleri Güçlendirme Projesi diyebilir. Başkanlık sistemi tartışmalarını da çatı olarak koyduğunuzda arka planda böyle bir çalışmanın olması olasıdır. İstanbul Avcılar, Bahçeşehir ve Esenyurt belediyelerini bölerek bir şekilde hakimiyeti sağlaması bu projenin örneğidir" diye konuştu.

CHP'DE YETKİ ARTIK ÖRGÜTTE

Türkiye'de siyasi parti yasaları gereği tüm yetkilerin genel başkanın iki dudağının arasında olduğunu belirten Oran, CHP’nin yaptığı tüzük değişikliği ile bu yetkiyi örgüte verdiğini kaydetti. Umut Oran, "Artık bunun altyapısı hazır. Hızla uygulamanın yaygınlaşacağını umut ediyorum. Genel seçimlerde 29 ilde önseçim yapılması, çok önemli bir adımdır. Bununla beraber 12 ilde de temayül yoklaması yapıldı. 41 ilde böyle bir uygulama yapılması çok önemli bir gelişmedir. 1980 darbesinden sonra böyle bir uygulama hiç yapılmamış. Geçmişte Deniz Baykal Bey 6 ilde denedi. Ama şimdi 41 ilde önseçim yapılması bir devrim niteliği taşımaktadır" dedi.

VEKİLLERE SİTEM

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran'a teşekkür eden İlçe Başkanı Özsu ise "Bu ziyaretin diğer vekillerimize de örnek olmasını diliyorum. Bodrum'a kadar gelip örgütü ziyaret etmeyen vekillerimiz var. Hatta bazıları burada aktif siyasi toplantı ve tatil yapıyorlar ama bize konuk olmuyorlar. Bu sitemi de böylece Sayın Oran aracılığı ile dile getirmiş olduk. Çünkü Bodrum ve Muğla, CHP'nin güçlü olduğu bir merkezdir. İktidarı hiçbir şekilde başka bir partiye bırakmayacağımız konusunda gerekli tüm çalışmaları yapıyoruz" diye konuştu.



YA(İÖ/CK)