Siverek Devlet Hastanesi'nde 'boncuk yuttuğu' için boğulan Dilan B.'nin tecavüze uğradığı ve bunun gizlendiği iddiaları, Meclis gündemine taşındı. CHP'li Oran, TBMM Başkanlığı'na Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tarafından cevaplaması için bir soru önergesi verdi. Bakan Şahin'e, "Bu olayın üstünü kapatmak isteyen kamu görevlileri hakkında hangi adli ve idari işlemler başlatılmıştır?" diye soran Oran "Bakanlık'tan Dilan'a ne olduğunu öğrenmek ve ortaya çıkarmak için yapılan girişimlerin' neler olduğu sorusuna da cevap istedi. Oran ayrıca, Edirne'de meydana gelen tecavüz olayını da Meclis gündemine taşıyarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bu tür olayların önlenmesi için geliştirdiği projeler hakkında bilgi istedi.

CHP'li Oran Meclis Başkanlığı'na gönderdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:

- Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde evinin önünde yerde bulunan 3 yaşındaki Dilan B. Siverek Devlet hastanesine götürülmüş ve burada hayatını kaybetmiştir. Yapılan açıklamada Dilan B.’nin 'boncuk yuttuğu' ve bu sebeple vefat ettiği açıklanmıştır. Daha sonra gelen bilgilere göre ise 3 yaşındaki Dilan B.’nin tecavüze uğradığını gösteren ciddi bulgular ortaya çıkmıştır. Şayet tecavüz iddiaları gerçek ise bu olayın üstünü kapatmak isteyen kamu görevlileri hakkında hangi adli ve idari işlemler başlatılmıştır? Dilan’a ne olduğunu öğrenmek ve ortaya çıkarmak için Bakanlığınız tarafından yapılan girişimler nelerdir?

- Yine 10 Eylül 2012 günü, Edirne’de 14 yaşında sağır, dilsiz ve kör bir kızın aralarında 76 yaşında bir kişinin de olduğu 7 kişi tarafından tecavüze uğradığı iddiası kamuya yansımış, şahıslar tutuklanmış, tecavüz mağduru olan 14 yaşındaki kız çocuğunun da 14 haftalık hamile olduğu ortaya çıkmıştır. Bakanlığınız tarafından kendisine herhangi bir adli veya maddi destek sunulmuş mudur? Konu hakkında herhangi bir girişimde bulundunuz mu? Adli ve idari süreçleri takip etmekte misiniz?

- 1 Ocak 2003-30 Haziran 2012 tarihleri arasında, tecavüz mağduru olan 18 yaşının altındaki kız çocuğu sayısı nedir? Özellikle kadınlara yönelik fiziki ve maddi şiddetle mücadele için hangi projeler Bakanlığınız tarafından ortaya konulmuş ve uygulamaya geçilmiştir? Bu kapsamda Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından ifade edilen "Tecavüze uğrayan doğursun, gerekirse devlet bakar" gibi tecavüzü meşrulaştıran, doğallaştıran, tecavüz mağdurunu ötekileştiren ifadelerin normalleşmesini engellemek için de bir projeniz bulunmakta mıdır? Bu konuda Sağlık Bakanı ile herhangi bir girişiminiz oldu mu?



(BY/SS)