"Sivas Kangal Termik Santralimiz uzun zamandan beri ya çalışmıyor ya da kapasitesinin çok altında çalışmaktadır. Bu çalışmama halinin iki temel sebebi vardır. Birincisi Enerji Bakanlığı’nda başlayan yönetsel becerisizlik, ikincisi de hukuka aykırılıklar. Ne yazık ki bugün Sivas Kangal Termik Santrali ve bağlı kömür madeni iki şirketin savaş alanına dönmüş ve devlet bu savaşın arasında kalmış ve devletin yüz milyonlarca dolar değerindeki termik santrali çalışamaz hale gelmiştir."

"TBMM GÜNDEMİNE TAŞIYACAĞIZ"

Erdoğdu, Kangal Termik Santrali'nin özelleştirilmesi konusunda yapılan sözleşmelerde ve  daha sonra yapılan ihalelerde önemli hukuka aykırılıklar olduğunu düşündüklerini belirterek şöyle dedi:

''Bu hukuka aykırılıkları TBMM gündemine araştırma önergeleri ve gerekirse en sonunda gensoruyla getireceğiz. Şu an bizim gördüğümüz Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda  yönetsel çaresizlik sorunu söz konusudur ve Türkiye’nin dört bir tarafında kamuya ait, halkımızın vergileriyle yapılan, yerli yakıt kullanan termik santrallerimiz şu an çalışamaz haldedir. Bunun bir örneğini de Sivas Kangal’da görmüş bulunuyoruz. Bu karanlık tablo altında, bu termik santrallerimizin ve kömür madenlerimizin özelleştirilmesi ne yazık ki kamu mallarının yağmalanması sürecine dönüşecektir. Bu mafya tipi bir özelleştirmedir.  Biz hükümete sesleniyoruz, bu koşullar altında, bu kafa yapısıyla, bu mantıkla özelleştirme yapmak mümkün değildir. Hükümet biran önce bu yanlış tavrından vazgeçmelidir. CHP olarak biz stratejik sektörlerimizde, özellikle enerji gibi ve tekel olan sektörlerimizde bu tarz, karanlık, şaibeli özelleştirmelere karşıyız. Emekçi kardeşlerimize destek vermek üzere buradayız."

"HARAÇ MEZAT SATILACAK"

CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ise Genel başkanlarının talimatıyla Kangal'a geldiklerini, burada özelleştirme yerine, "Kamu malı nasıl önce değersiz hale getirilir, hantal hale getirilir, çalışmaz hale getirilir ve daha sonra ucuz, haraç mezat nasıl satılır" konularının provasının yapıldığını öne sürdüb. Özdemir, şöyle devam etti:

"Yani yıllardır kömür veren şirket önce devre dışı bırakılıyor, bir yıllığına başka bir şirkete sözleşme yapılıyor, o şirketin makine ve ekipmanının burada yeterince kömür veremeyeceği ortada, kömür yetersizliğinden dolayı üç ünitenin neredeyse önce üçü çalışmaz hale geliyor, şimdi çalışmayan, işte zarar eden bir kurum algısı yaratılarak birilerine haraç mezat satılacak. Bu özelleştirmeden bir taraftan devlet zarar edecek, bir taraftan burada çalışan büyük çoğunluğu hemşehrimiz olan çalışan insanlarımız perişan edilecekler. Özelleştirmenin bundan önceki dönemlerde nasıl olduğunu biliyoruz. Yani taşeronlaştırılacak, burada çalışan işçilerin belki yarısından çoğu çalışma haklarını kaybedecekler. Biz bugün hem bu oyunu bozmak adına hem de burada çalışan değerli arkadaşlarımızın haklarına sahip çıkmak adına buradayız.''

Tes-İş Sivas Şube Sekreteri Ömer Yolcu ise santralin Sivas ekonomisine aylık 10 milyon lira girdiği sağladığını belirterek, özelleştirilmesinin yanlış olduğunu anlattı. Milletvekillerine işçiler de döviz ve pankartlar ile destek verdi.