Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Kulübü tarafından düzenlenen 'Dış politika sohbetleri'ne Washington eski Büyükelçisi, CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu katıldı. Türkiye’nin dış politikada en kötü dönemini geçirdiğini öne süren Loğoğlu, "Bugünkü Dışişleri Bakanı da Cumhuriyet tarihinin en başarısız bakanı oluyor. Soğuk savaş yıllarında bile Türkiye güvenlik kaygısı yaşamıyordu. Bugün Türkiye, Suriye ve İran ile her an çatışma noktasında. İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile işbirliği yapıyor. AB ile ilişkiler durma noktasına gelmiş. NATO ile ilişkiler şöyle böyle devam ediyor. Türkiye tehdit edilen ve tehdit eden noktaya geldi. Komşularla sıfır sorun politikasına baktığımızda tüm komşular bakımından ters tepti. Sorunumuz olmayan komşularla bile sorunlu hale geldik. İran’la sorunlar yaşıyoruz. İsrail ile her an çatışma noktasına gelebiliriz. Sorunumuz olmayan komşular sayısı sıfıra indi" dedi.

TÜRKİYE’NİN NEREYE AİT OLDUĞU BELLİ DEĞİL

CHP Adana Milletvekilli Loğoğlu, Türkiye’nin kimlik sorunu yaşadığını ileri sürerek, "Türkiye için pek parlak bir dönem değil. Türkiye’nin nereye ait olduğu belli değil. Biz Batı ülkesi miyiz, Ortadoğu ülkesi miyiz, Arap ülkesi miyiz? Kimlik sorunumuz var. Çok kimlikli bir ülke olamaz. Farklı unsurları içinizde taşırsınız ancak temel değerler ve ilkeler olmalı" diye konuştu.

TÜRKİYE ARAP BAHARINI TEĞET GEÇİYOR

Loğoğlu, dış politikada Türkiye’nin sesinin çıktığını ama sözünün dinlenmediğini öne sürerek, "Bugün Türkiye’nin sesi her yerden duyuluyor. Diyeceksiniz ki 'Ne kadar güzel eskiden böyle değildi' ama ses duyulması ile sözün dinlenmesi arasında çok ciddi fark var. Arap baharı, hiçbir Arap ülkesi bugün Türkiye’yi bir model olarak algılamıyor. Türkiye de Arap baharını teğet geçiyor. Arap ülkeleri üzerindeki etkimizi kaybediyoruz" dedi.

SORUN IRAK, SURİYE, HÜKÜMET İRAN’LA İLGİLENİYOR

Loğoğlu, Türkiye’nin ölçülü, istikrarlı, ciddi, tutarlı bir dış politika izlenmesi gerektiğini belirterek, dış politikada en önemli sorunun Irak ve Suriye olduğunu söyledi. Loğoğlu, Hükümet’in gündeminde ise İran’ın olduğunu vurgulayarak, “Hükümet daha çok İran üzerinde duruyor. İran’ın nükleer programını durdurmak Türkiye’nin elinde değildir. Çünkü İran’ın böyle bir niyeti yoktur. İran’ın nükleer silah oluşturması kendisi için bölge için Türkiye için kötü. Ancak koyduğu hedefe ulaşması için yürüttüğü politika mükemmel” dedi.

SURİYE NEDENİYLE SIKINTILI GÜNLER YAŞAYABİLİRİZ

CHP Adana Milletvekili, Suriye’de sorunun çözümü için rejimle muhalefet arasında diyalog kurulması gerektiğini şart koşarak, Türkiye’nin Suriye’de insani koridor oluşturması durumunda zor durumda kalacağını dile getirerek, "İnsani koridor için bölgeye asker gönderilmesi lazım. Bu savaş anlamına gelir. Dış müdahale hangi gerekçelerle olursa olsan Birleşmiş Milletler yetkisi olmadığı taktirde uluslararası meşruiyeti olmayacaktır. Suriye nedeniyle sıkıntılı günler yaşayabiliriz. Uluslararası konferans toplansın. Diyalog süreci başlatılsın" dedi.