CHP'li Koç, Kılıçdaroğlu'nun haftasonu gerçekleştirdiği Kilis, Hatay ve Gaziantep ziyaretlerine değinerek Suriye'de yaşanan iç karışıklıların bölge insanına büyük zarar verdiğini söyledi. Zararın iki boyutu olduğunu anlatan Koç, bunun güvenlik ve ekonomik boyutlar olduğunu belirtti. Koç ayrıca, Hatay merkezinde birçok Suriye uyruklu insanın yaşadığını, ancak resmi açıklamaların bunun tersi yönde olduğunu belirtti.
'BAŞBAKAN BİZİM KADAR NET OLABİLECEK Mİ?"
Haluk Koç, Başbakan Erdoğan'ın 'Sosyalist Enternasyonel'de siz ne görüştünüz?' diye sorduğunu hatırlatarak, bunun Oslo'yu unutturma çabası olduğuınu savundu. Sosyalist Enternasyonel'de 3 ayrı bildiriye imza attıklarını söyleyen Koç şunları kaydetti; "Başbakan Erdoğan'ın kafasına taktığı, güya CHP'yi köşeye sıkıştıracağı noktalar konusunda açık, net, şeffaf bir şekilde bilgilendirme yapıyorum. Başbakan'ın merak ettiği paragrafları söylüyorum: Türkiye'de hala tutuklu olan seçilmiş milletvekillerinin mahkeme kararlarıyla görevlerini yapmalarının engellendiği ve bunun kınandığı paragrafı var. Bu durumun BM İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu, uzun tutukluluk süreleri, çok sayıda öğrenci ve basın mensubunun, kamu görevlisinin hapiste olmasıyla ilgili uzun bir paragraf var. Suriye ile ilgili; Dış silahlı müdahalenin kabul edilemeyeceği ve ön koşul olmaksınız tarafların uluslararası toplumun çağrısıyla demokratik süreçleri oluşturabilecek bir süreci olgunlaştırma çağrısı var."

'KÜRT SORUNUYLA İLGİLİ BÖLÜM'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Kürt sorunu ile ilgili bölümde yaşananları ise şöyle anlattı:

"Toplantıda İran Kürt Demokrat Partisi'nin verdiği bir önerge var. Buna heyette bulunan CHP temsilcileri Faruk Loğoğlu ve Osman Korutürk, sözlü olarak itiraz ediyorlar ve yaşanan tartışmalardan sonra o bölüm çıkartılıyor. Daha sonra heyet Türkiye'ye dönerken, ilgili paragrafta sanki Kürt sorununun uluslararasılaştırılmış gibi, yoruma açık bir bölüm var. Bu paragraf CHP'nin onayı olmadan orada yer alıyor. Muhalefet şerhini ve Kılıçdaroğlu'nun imzasını isteyene şimdi verebilirim. İtirazda yazan şu; Bu paragraf CHP'nin görüşleri ve anlayışlarıyla bağdaşmamaktadır. Muhalefet şerhi bu paragrafta var. Biz bu kadar açığız, bu kadar belgeliyiz."

Haluk Koç, ardından Başbakan'a seslenerek; Bizim Sosyalist Enternasyonel'de yaşananları anlattığımız gibi, Oslo'da yaşananları açık, net, şeffaf, belgeli açıklamaya yüreğin var mı?" diye sordu.



DHA(BY/COŞ)