CHP’nin örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin ile CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, dört günlük örgüt programı için İzmir’e geldi. Keskin ve Tamaylıgil, belediye başkanlarından önce İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci’yi ziyaret etti. Keskin, 'Bütünşehir Yasası’na tepki göstererek, geçen hafta CHP’li il genel meclis üyelerinin Bütünşehir Yasası’nı protesto etmek için düzenledikleri basın toplantısının, İl Özel İdare binası içinde yapılmasına izin vermeyen İzmir Valisi Cahit Kıraç’a tepki gösterdi.

Keskin şunları söyledi:

“İzmir’de CHP’nin ağırlığı vardır. İl genel meclis üyelerinin bu yasanın olumsuzlukları konusunda tepkilerini dışa vurmak için yapmak istedikleri basın toplantısının merkezi idarenin temsilcisi tarafından yasaklanması da demokrasimizin bir başka ayıbıdır. Vali siyasal iktidarın müfreze kolu görevini üstlenmiş bir kişi değildir, devletin valisidir. İktidarın beklentileri onun talimatlarına boyun eğerek CHP’nin il genel meclisi grubunun başkan ve üyelerinin yapmak istedikleri basın toplantısının sokağa indirgenmesi valinin ayıbıdır. İnşallah bundan sonra İzmir’de valilik görevini yapan beyefendi CHP’nin il genel meclis üyelerinin bu konuda vereceği demokratik mücadele konusunda set çekmeye değil tam tersine il genel meclisi üyelerimizin halkın beklentilerine yanıt verecek girişimlerine destek verirler.”

YÖNETİM BAŞBAKAN’A GEÇİYOR

Keskin, 'Bütünşehir Yasası’nın çıkması durumunda yönetimin Başbakan’a geçtiğini öne sürerek, şöyle konuştu:

“Bir yerleşim alanının idare yapısının değişikliği gündeme geldiğininde evrensel kurallar dikkate alınır. İl özel idareleri de kaldırılacak. Yasada il özel idarelerin ve hangi kurum tarafından yürütüleceği açık bir şekilde düzenlenmemiştir. Yatırımları izleme ve koordinasyon kurulu kuruluyor. Yönetimi, Başbakan’a geçiyor. Hangi ile hangi yatırımların yapılacağı halkın özlemleri dikkate alınmadan merkezi hükümetin başındaki kişi tarafından yönlendirilecek. Belediyelerin kaldırılması yurttaşlara ucuz ve kaliteli hizmet gitmesini de kesecektir. Kırsalda yaşayan yurttaşların kısa sürece kaliteli ve uzun bir şekilde götürülmesi imkansız hale gelecektir.”

İL ÖZEL İDARESİ MALLARI NE OLACAK?

Keskin, yasa tasarısında il özel idaresi mallarının ne olacağı konusunda bir düzenlemenin yer almadığına dikkat çekerek, “İl özel idaresinin malları, o yerleşim alanındaki yurttaşları ilgilendiren varlıklardır. Ancak yasada bu anlamda boşluk var. Sanıyorum 'oldu bittiye’ getirilerek bakanık ve Başbakanlık talimatlarıyla il özel idareleri malları da belli kurumlara aktarılacaktır. Bu da o illere karşı yapılacak en büyük haksızlıklar. İzmir’de il özel idarenin çok büyük mal varlıkları vardır. Bunlar büyükşehir Belediyesi’ne aktırılacaktır” dedi.

HALKIN KAZANIMLARI DİKKATE ALINIRSA DESTEK VERECEĞİZ

Keskin, AK Parti’nin halkın özlemlerini dikkate alarak getireceği önerilere omuz vereceklerini belirterek, “AKP demokrasiyi arka sokaklarda ucuz tezgahlarda satılan defolu bir mal haline getirtirmiş. Ülkemizdeki yargılamaların ortadan kaldırılması hukukun guguk haline getirilmesi demokrasinin en büyük ayıplarından biriydi. CHP olarak bu konuda iktidarın getireceği bir olumlu düzenlemeye omuz vereceğiz. Ancak halkın özlemleri kazandığı haklar dikkate alınarak yapılacak bu düzenlemeye destek vereceğiz. İktidar partisinin demokrasi anlayışı sakattır. Hukukun temel yapısı çiğneniyor. Kazanılan hakların tümünü orada yaşayan yurttaşların düşünceleri dikkate alınmadan ortadan kaldırılıyor. Yasa olağanüstü olumsuzlukları içermektedir.”

İzmir İl Genel Meclisi Başkanı CHP’li Serdar Değirmenci, Keskin’e 3 Mayıs 1998 yılında Gediz nehrinin kirliliğine karşı başlatılan yürüyüş fotoğrafını hediye etti. Fotoğrafta, o tarihte CHP Genel Sekreteri olan Keskin, Kütahya’nın Murat Dağı’nda yürüyüş sonrası partililerle birlikte poz verirken görüldü.