17 Ağustos 1999 depreminde hasar gördüğü için yıkılması gereken binaların Valilik web sayfasından yayınlanmasının ardından konuya ilişkin Gebze'de açıklama yapan CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, eski ve yeni rakamlara değinerek, yıkım işlemlerinin ranta dönüşmemesi için bazı uyarılarda bulundu.

Kocaeli Valiliği'nin daha önce 700 civarında yıkılacak bina olduğunu açıkladığını söyleyen Kaplan, son çıkan yasanın ardından bu sayının bir anda 3 bin dolaylarında arttığını, bu ani artışın nedenini merak ettiklerini söyledi. Yıkım sürecinde evi yıkılacak vatandaşların mağdur edilmemesi gerektiğini belirten  Kaplan, "Yıkım öncesi, yıkım sonrası ve yeni mülkün teslimi süreçlerinde halkın mağdur edilmemesi çok önemli. Vatandaşa önceden yer gösterilsin, sonra yıkım işlemine geçilsin. Kanuni süreç 3 ay, ancak bu süre çok kısa" dedi.

Mehmet Hilal Kaplan, belediyelerin yıkım sürecinde rant kapısı haline gelebileceğine de ileri sürerek, "Orta hasarlı olmayan binalar da, vatandaştan para alınarak hasarlıymış gibi gösterilebilir. O kişilere de TOKİ konutları verilebilir. Bu da ciddi bir rant demek. Rantı önlemek için ciddi çalışmalarımız olacak" diye konuştu. 



OY(MB/COŞ) (FOTOĞRAFLĞ)