Edirne'nin Havsa İlçesi'ndeki 12’nci Tarım Aletleri ve Hayvancılık Festivali’ne açılışına katılmak için ilçeye gelen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Haluk Koç’u bölgenin milletvekili, belediye başkanları ve partililer karşıladı. İlk olarak CHP Havsa İlçe Başkanlığı’nı ziyaret eden Koç, AK Parti iktidarını ve terör politikalarını eleştirdi. Açıkladığı Oslo belgelerinin ardından herkesin bu belgelerden bahsettiğini ifade eden Koç şunları söyledi:

“Kimisi ‘bu belge sahte’ diyor, kimisi ‘böyle bir belge var, ama şu tarihte şurada çıktı’ diyor. Kimisi ‘imzamız yok’ diyor, açıkça mertçe söylüyoruz. O görüşmede taraflar adına hakem ülke o belgeye imza atarak kendi arşivine alıyor. Başbakanın sessizliğine dikkat edin, bundan sonra çıkacak, büyük ihtimalle sövgü edebiyatıyla cevap vermeye çalışacak. Bu maskeyi düşürmek zorundayız. Terör örgütüyle görüşülebilir, bunu zaten söylüyoruz. Tek şartla, silah bıraktırmak için. Karşına onu siyasi muhatap olarak alırsan herkes birbirini oyalar. Sen onları ne için oyaladın o masada? 12 Eylül 2010 referandumuna giderken, eylemsizlik olsun. Ondan sonra 12 Haziran 2011 seçimlerine gidene kadar eylem yapmayın aman ha!. Kimsen o bölgede şikayet ediyorsanız görevden alalım, dileyin benden ne dilersiniz Alaeddin’in sihirli lambası mübarek.”

KÜRT SORUNU VE TERÖR AYRIDIR

CHP olarak teröre karşı çözüm istediklerini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Koç, terör sorunu ile Kürt sorununun birbirinden ayrı olduğunu söyledi. Koç, “İmralı’da ki Öcalan ile sayın başbakanın Türkiye ve bölgeyle ilgili vizyonu yüzde 90-95 örtüşüyor. Hani şurada kalmış, yüzde 5’lik bir iş anlaşırız. Hangi yüzde 90-95’lik mutabakat sağladılar. Millet adına soruyoruz, cevap verin. Kimsenin aklı şaşmadı. Biz samimiyet ve çözüm istiyoruz. Bir Kürt sorunu vardır, ama yaşadığımız terör sorunu bundan ayrıdır. Türkiye’yi 10 yıldır yönettiğini zanneden ama maalesef dışardan yönetilen duruma düşürülen bu iktidarla Türk milleti hesaplaşmak zorundadır. Kurtuluşun birinci reçetesini AKP karanlığına son vermektir” diye konuştu.

HÜSEYİN ÇELİK’E CEVAP

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in kendisi hakkında söylediği ‘Oslo belgelerinde onu işletiyorlar’ sözlerine cevap veren Koç sözlerini şöyle sürdürdü: “Hüseyin Çelik doğal olarak iktidarın sözcüsü, muhatap alınacak bir açıklama değil. Heralde Çelik, kaç mehmetçiğin öldüğünü hesaplıyordur. Meclis 1 Ekim’de toplanacak. Çelik’in ‘onu işletiyorlar’ sözlerine yanıt vermek bile zuldür. Belge, tablo ortada bu suçüstü yakalanmışlığın panik göstergesidir. Hüseyin Çelik’e Allah akıl fikir versin. Bence konuşmasa daha akıllı davranır. Terörle bir hukuk devleti çerçevesinde, ulusal ve uluslararası hukuka saygılı bir şekilde Türkiye mücadelesini yapacak. Geldiğimiz manzaraya bir bakar mısınız? Açık konuşuyorum, Amerika Birleşik Devletleri ne kadar müsaade ederse terörle o kadar mücadele eden bir Türkiye ve başbakan manzarası. Terörün kaynağı yeri belli, elinde meclis yetkin var, ama sana kullandırtmıyorlar. Maalesef Türkiye’de Genelkurmay Başkanı izin alabilirse ‘şu işi yapabiliriz’ diyecek noktaya kadar geldi.” 

Açıklamanın ardından Edirne’nin Havsa İlçesi’ndeki 12’nci Tarım Aletleri ve Hayvancılık Festivali açılışına katılan Koç, geceyi Edirne’de geçirerek, yarın parti teşkilatını ziyaret edecek.

 

EÖ (LK/RT)