Dün Edirne'ye gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, geceyi kentte geçirdikten sonra bugün ilk olarak Belediye Başkanı CHP’li Hamdi Sedefçi’yi makamında ziyaret etti. Koç, partisinin Anayasa Mahkemesi’ne 4+4+4 eğitim sistemi nedeniyle yaptığı iptal başvurunun kabul edilmemesinin siyasi bir karar olduğunu savundu. 4+4+4 eğitim sisteminin Anayasa’nın temel ilkelerine aykırı olduğunu kaydeden Koç, şunları söyledi:

"12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandumun kabul edilmesiyle beraber, tüm yüksek yargı organlarıyla beraber Anayasa Mahkemesi’nin içeriği de değiştirildi. Gerek sayın Cumhurbaşkanı'nın gerek TBMM’de basit çoğunlukla, basit dediğim 276’yı bularak yapılacak olan seçimle, yani iktidar partisi kimi aday gösterirse üçüncü turda o seçilecek demektir. Böyle bir yapıyla ortaya çıkıyor bugünkü oluşum. Sayın Başbakan'ın bir açıklaması sırasında 'Yargıya da gereken talimatı verdik' sözü, Türkiye’de bir demokrasi ayıbı olarak herkesin hafızasına kazındı. Bütün bunları birleştirdiğiniz zaman Anayasa Mahkemesi bundan sonra vereceği kararlar hukuki değil, siyasi münazaalarla verilmiş kararlar olacaktır. 4+4+4, Anayasa’nın temel ilkelerine aykırıdır. Tevhid-i Tedrisat dediğimiz Eğitim Birliği yasasına aykırıdır. Anayasa’nın giriş hükümlerindeki Türkiye Cumhuriyeti devletini tarif eden özelliklere aykırıdır. Bütün bunlar orada gerekçelendirilerek gösterildi fakat maalesef hukuki bir karar değil, siyasi bir karar olarak yorumluyorum."

SURİYE’DE İŞ SAVAŞ

Suriye konusuna da değinen CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, "Suriye’deki iç kargaşa, maalesef kanıtlar da ortada Türkiye sınırları içerisinde konaklandırılan, konuşlandırılanlar teçhizatlandırılan, lojistik desteği sağlanan, çeşitli unsurlar tarafından iç savaş kışkırttırılıyor. Bu çok açık, sadece biz söylemiyoruz. Bunu ulusal yayın organlarına bakarsanız bu açık bir tespit. Yani Suriye için Kandil'i, biz kendi sınırlarımız içerisinde kurmuş olduk. Bir atasözü ile söyleyeyim; Evi camdan olan komşunun damına taş atmazmış" diye konuştu.

PKK 4’ÜNCÜ EYLEM PLANINA GEÇTİ

Terör örgütü PKK’nın Oslo görüşmelerinin ardından 4’üncü stratejik eylem planına geçtiğini anlatan Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi PKK bir strateji uyguluyor. Oslo görüşmelerinden sonra 4’üncü stratejik eylem planına geçti. Uluslararası gelişmeler ve Türkiye’nin dirayetsiz Suriye politikası, Amerika telkiniyle takındığı Suriye politikası, PKK’ya yeni ihaleler verir duruma geldi. Sadece Şam değil Irak’taki merkezi hükümet, Kürecek’teki radar sisteminin kurulmasından sonra İran, Tarhan. Bunların hepsi PKK’nın yeni potansiyel işverenleri haline geldi. PKK kendi gücüyle değil, uluslararası konjonktürden doğan, buradan aldığı ihalelerle Türkiye’deki terörü tırmandırmaya başladı. Yaşadığımız tüm olaylarda bu boyutu göz ardı etmek imkansızdır. Gaziantep’teki patlama, Şemdinli, Çukurça, Beytüşşebap bölgesindeki genişletilmiş bölgesel alan hakimiyeti yaratmaya dönük PKK eylemleri."

"GENEL BAŞKANLA ARAMIZDA ÇELİŞKİ YOK"

CHP’nin parti sözcüsü olarak ne söylediyse Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile kelime kelime görüşülerek ve mutabakat sağlanarak parti adına açıklama yaptığını belirten Haluk Koç, "Medyada bir grup, Oslo görüşmeleriyle ilgili bizim yaptığımız çıkışı çarpıtma hevesinde. Sayın Genel Başkan'la benim aramda bir çelişki varmış, fotoğrafını sunma gayretinde. Sözcülük görevim sırasında ne söylediysem bunların hepsi sayın Genel Başkan'la kelime kelime görüşülerek mutabakat sağlanarak parti adına söylenmiştir. Şimdi öyle sunulmaya çalışıyor ki ben bağımsız, sayın Genel Başkanın bilgisi dışında, bir çıkış yapmışım daha sonra rahatsızlık olmuş. Üçüncü dönem milletvekiliyim, daha önce grup başkanvekilliği yaptım. Partimin içerisinde yanlış olduğu zaman o yanlışı söyleyebilecek yürekliliği gösterdim. Hiçbir zaman böyle bir açmaza düşmem sayın genel başkan kendisi de söylüyor. Şimdi ikimizin dünkü açıklamaları ortada" diye konuştu.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç’a Kırkpınar güreşlerinin simgesi olan pehlivan heykeli hediye ederken, Koç belediye ziyaretinin ardından CHP İl Başkanlığı ziyaret ettikten sonra Havza İlçesi'ne geçti.



EÖ(LK/SS)