Yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, yerel seçimin 6 ay öne çekilmesinin, hukukun felsefesine aykırı olduğunu belirterek, "Anayasa 'her beş yılda bir yerel seçim yapılır' diyor. Başkanlar, halktan beş yıl için görev süresi ister. TBMM'nin tarihini öne alabileceğine tek seçim milletvekili seçimidir. Yerel yönetimlerin tarihine ilişkin bir karar almasını doğru bulmak mümkün değil" dedi.

'CUMHURBAŞKANI HANGİ GEREKÇE İLE İADE EDECEK?

Günaydın, yerel seçimin altı ay öne çekilmesi oylamasında AKP ve MHP'nin sekiz fire vermesi nedeniyle son sözü Cumhurbaşkanı'nın söyleyeceğini hatırlatarak şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı TBMM'ye iade etme yolunda. Bu Cumhurbaşkanı milletvekillerinin sokulmadığı meclis koridorlarında, her türlü iç tüzük ihlalinin yapılarak geçirildiği 4+4+4 Yasası'nı iade etmedi. Orada usul hatası ve anayasaya aykırılık görmedi. Cumhurbaşkanı hangi gerekçe ile bu yasayı yeniden görüşülmek üzere meclise sevk edecek. Bir hukuk felsefesi içinde buna bir gerekçe bulmak gerek."

'ERDOĞAN'IN BAŞKANLIK HAYALİ'

Türkiye'nin çok daha önemli sorunları varken erken seçimin gündeme getirilmesinin Başbakan'ın başkanlık hayalinden kaynaklandığını ileri süren Günaydın söyle konuştu:

"Türkiye dört tarafında komşularla sıcak savaş tehlikesi yaşarken, terörün onlarca çocuğumuzu elimizden aldığı bir gündemde, Türkiye'nin en önemli meselesi erken seçimin öne alınması olabilir mi? Bu, Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık hayalinin TBMM üzerinde otorite kurma çabasından ibarettir. Memleketin halkın gerçek gündemini konuşmak yerine, Recep Tayyip Erdoğan'ın kariyer planının Türkiye'ye dayattığı bir gündemi yaşamak zorunda kalıyoruz. Cumhurbaşkanı bu yasayı onaylamalıdır ve Türkiye referandum yaşamalıdır. Bu referandumda oylanacak olan halkın iradesine rağmen belediyeleri kapatmak ve seçim tarihini öne almaktır ve halk bu referandumda gerekli cevabı verecektir." 



ED(AÖ/COŞ)