Tunceli Valiliği önündeki Atatürk Anıtı'nı çelenklerin konulmasıyla başlayan törenlere, CHP Milletvekili Kamer Genç, Vali Mustafa Taşkesen, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Harun Ocaklı, Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz ve çok sayıda kişi katıldı. Daha sonra Atatürk Stadyumu'nda devam eden kutlamalarda, Kürtçe 'Şemame' adlı müzik eşliğinde, rengarenk giysili öğrenciler gösteri yaptı.

KAMER GENÇ REKTÖR BOZTUĞ'U ELEŞTİRDİ

Tören ve öğrencilerin gösterilerinden sonra geçit töreni öncesi final gösterisinde de öğrenciler dev Atatürk posteri ve Türk Bayrağı açtı. Bir süre protokolde gösterileri izleyen CHP Milletvekili Kamer Genç, tören alanından ayrılırken, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Durmuş Boztuğ ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü sert bir dille eleştirdi. Daha önce Rektör Prof.Dr. Boztuğ'u ziyaret ettiğini hatırlatan CHP'li Genç, "Ziyaret sırasında Prof.Dr. Boztuğ bana, CHP'nin değiştiğini belirterek, 'Atatürk ilkeleri ve laikliği ağzına almıyor ve gayet çağdaş bir parti oldu' dedi. Ben o zaman tepki göstermemiştim. Ama şimdi 23 Nisan törenlerine çelenk gönderiyor; ne kendisi, ne de yardımcısı gelmiyor. Çelengi bırakacak kimse yok. Bu ne demektir? 23 Nisan ve TBMM'nin milli egemenlik ruhuna karşı bir rektör. Bana göre rektör suç işliyor ve bu yüzden görevden alınması gerekir" dedi.

Üniversite çelengini anıta bırakacak kimse olmayınca vali ve diğer yetkililere seslendiğini anlatan Genç, Rektör Prof.Dr. Boztuğ'un tarikat üyesi olduğunu ileri sürerek, şunları söyledi:

"Yüksek sesle, 'Bu rektör; Cumhuriyet ve kurumlarına karşıdır 'diye seslendim ama kimseden ses gelmedi. Zaten rektörün burasıyla bir ilgisi yok. Bunun bir tarikat mensubu olduğu açıkça ortada. Gelip burada tarikatın kurallarını uygulamaya çalışıyor. Bana göre rektör Cumhuriyet'e ve devrimlerine karşı büyük suç işliyor. Zaten Cumhuriyet ve devrimlerini benimseyemeyen birinin rektörlük makamında kalması bile büyük hata. Edirne'de bir rektör de 'Hıristiyanlar cennete gider, Aleviler gidemez' demişti. Görüyorsunuz, Türkiye'de üniversitelere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün atadığı rektörlerin kalitesi bu. Törenlere neden katılmadı ve yurt dışı gezileri ile ilgili soru önergesi vereceğim. Özellikle ABD'ye çok sık gidiyor. Herhalde Fetullah Gülen ile görüşüyor. Benim de dikkatimi çekti. Çok sık yurt dışına gidiyor, bir sürü harcama yapıyor. Yurt dışı harcamalarını da soracağım." 

BİNGÖL'DEKİ KUTLAMALARA HALK İLGİSİ

Bingöl Valiliği önündeki Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması ardından kutlamalar, Şehir Stadyumu'nda devam etti. Stadyumda halkın ve çocukların bayramını Vali Mustafa Hakan Güvençer, Tugay Komutanı Tuğgeneral Orhan Gündüz, Belediye Başkanı Serdar Atalay kutladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan bayram kutlamasını izlemek için çok sayıda kişi stadyumu doldurdu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmalardan sonra, öğrenciler tarafından şiirler okundu. Daha önce düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ardından tören geçidi ve öğrencilerin gösterileriyle kutlamalar sona erdi.

ŞIRNAK'TA BDP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI KATILMADI

Şırnak Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreni ile başlayan kutlamalar sırasında, çevredeki hakim binalara keskin nişancı özel harekat timleri yerleştirildi. Sıkı güvenlik önlemleri altında yapılan kutlamalar öncesi, köpeklerle patlayıcı madde ve bomba araması yapıldı. Kutlamalara Şırnak Valisi Vahdetin Özkan, 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral İlhan Bölük, Cumhuriyet Başsavcısı Zeki Vatan, katılırken BDP'li Belediye Başkan Vekili Faik Saltan katılmadı. Daha sonra Şırnak Şehir Stadyumu'nda devam eden kutlamalarda öğrenciler şiirler okudu, dans ederek, folklor gösterilerini sahneledi.

MARDİN'DE KÜÇÜKLER KOLTUKLARI DEVRALDI

Mardin'deki kutlamalara, Vali Turhan Ayvaz, Tugay Komutanı Tuğgeneral Lokman Ali Yılmaz, Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Cumhuriyet Başsavcı Vekili İsmail Toker, Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mustafa Oflas ve gaziler ile sivil toplum örgütleri katıldı. Çok sayıda vatandaşın da izlediği gösteriler, coşkulu geçti. Vali Ayvaz'ın makamına 6'ncı sınıf öğrencisi Berken Güneş oturarak, yerli ve yabancı her kesi sorumlu olmaya davet etti. Belediye Başkanlık kutluğuna oturan Zilan Ökmen adlı 6'ncı sınıf öğrencisi de, şehrin temizliği ile ilgili talimatlar verdi. Mardin Emniyet Müdürlüğü kutluğuna oturan Mükrime Sağıroğlu ise güvenlik görevlilerinin 24 saat hizmet verdiğini,  suç işleyenlerin adalet önünde hesap vereceğini söyledi. 21 Kasım Şehir Stadyumu'nda devam eden gösterilerde ise öğrenciler şiir okuyarak, çeşitli gösteriler yaptı.

TEMSİLİ VALİ GÜLDÜRDÜ

Elazığ'daki törenler Valilik bahçesindeki Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasıyal başladı. Daha sonra Vali Muammer Erol makamında temsili küçük valiyi ağırladı. İlköğretim okulu 8’inci sınıf öğrencisi Mehmet Kerem Gültekin vali koltuğuna oturarak, Elazığ Valisi Muammer Erol’a "Sayın Valim" diye hitap ettiğinde Vali Erol’un "Bugün Vali sizsiniz" dedi. Bunun üzerine küçük vali Gültekin’in, "Peki Ne diyeyim?" demesi makam odasında gülüşmelere yolaçtı. Küçük Vali Gültekin, daha sonra tartışma konusu olan Çayda Çıra Kavşağı'nın biran önce bitirilmesi ve çocuklara park alanları oluşturulması talimatını verdi. Daha sonra Atatürk Stadyumu'nda devam eden kutlamalara, Elazığ Valisi Muammer Erol, 8’inci Kolordu Komutanı Korgeneral Galip Mendi ve Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu’nun resmi geçitle halkı selamlayıp çocukların bayramını kutlamalarıyla başladı. Renga renk giysili öğrencilerin coşkulu gösterileri çok sayıda kişi izledi.

KIRIK KOLUYLA TRAMPET ÇALDI

BDP'li Belediye Başkan Vekili'nin katılmadığı Batman'daki kutlamalara, Vali Ahmet Turhan, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Nejdet Köse ve çok sayıda öğrenci velileri katıldı. Kutlamalardaki resmi geçit sırasında, Petrol Ofisi İlköğretim Okulu 7'nci sınıf öğrencisi Veysi Doğan, kırık kolunun alçıda olmasına rağmen trampet çalması izleyicilerden büyük alkış aldı. Futbol oynarken kırılan kolunun alçıya alınmasına rağmen, arkadaşlarını bırakmak istemediğini belirten Veysi Doğan, "Futbol oynarken kolumu kırdım. Kolum alçıda olmasına rağmen arkadaşlarımı yalnız bırakmamak için bando takımında yer aldım. Çok keyifli ve zevkliydi. Her şeye rağmen görevimi iyi yapmaya çalıştım" dedi. Stadyumda devam eden gösteriler sonrasında daha önce yapılan yarışlarda dereceye giren takım ve sporculara ödülleri ve kupaları verildi.

SİİRT'TE RENKLİ KUTLAMA

Siirt'teki 23 Nisan kutlamaları, coşku içerisinde kutlandı. Sabah erken saatlerinde Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından stadyumda devam eden kutlamalara, Vali Musa Çolak, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep ziyadanoğlu, Garnizon Komutanı Şükrü Eken, Emniyet Müdürü Recep Güven katılırken, bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak katılmadı. Renga renk giysili öğrencilerin stadyumda şiir okumasının ardından yapılan gösteriler, ve tören geçidi ile kutlamalar sona erdi.



DHA(GG/İD)