Bursa Akademik Odalar Birliği tarafından düzenlenen Deprem ve Kentsel Dönüşüm Paneli'ne katılan CHP İstanbul Milletvekili  Haluk Eyidoğan, panel öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bursa’nın deprem risklerinin azaltılması açısından Türkiye’de öncelikli kent olduğunu belirten Eyidoğan, kentsel dönüşümün sadece inşaat yapmak olmadığını söyledi. Bu yapılaşmanın sosyal, kültürel, ekonomik, estetik ve şehir plancılığı boyutları olduğunu dile getiren Eyidoğan, "Sadece inşaata indirgeseniz başarılı olamazsınız. Bursa TOKİ Doğanbey örneğinde olduğu gibi bir şey ortaya çıkar. Kentsel dönüşüm, birçok mesleğin içinde olduğu bir çalışma ile daha sağlıklı, temiz, güvenli, yeşil alanları bulunan yerler yaratmaktır" diye konuştu.

'ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURDUK'

Afet Riski Alanlarının Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'un sert, zorlayıcı, tepeden inme, mülkiyet, anayasa ve insan haklarına aykırı olduğunu savunan Eyidoğan şöyle konuştu:

"CHP olarak bu yasanın anayasaya aykırı kısımları için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduk. Yasa bu haliyle toplumda yaralar açabilecek. Binaların risklerinin tespit işlemini vatandaş karşılayacak. Bizim esas endişemiz vatandaşın mevcut varlıkları kendisine dönüşmüş halde sunulduğunda, kendisinin evi olduğu halde uzun vadede borçlanacağını ve ileriye dönük mağduriyetlerin yaşanacağını görüyoruz."

'2012’Yİ KURTARMAK İÇİN YASA ÇIKARTTILAR'

Haluk Eyidoğan panelde yaptığı konuşmada da, 2012 yılında kalkınmanın devam etmesi için inşaat sektörünün devam etmesi gerektiğini anlattı. AK Parti’nin Türkiye ekonomisinde düşüşü engellemek için 2B, Yabancılara Mülkiyet Satışı ve Kentsel Dönüşüm Yasası’nı çıkarttığını öne süren Eyidoğan şöyle dedi:

"Bu üç yasa çıkarsa inşaat sektörü harekete geçebilir. Aksi durumda inşaat sektörü hız kesebilir. Bu ne demek? Türkiye ekonomisinin aşağa inmesi. 2B çıktı mı? Çıktı. Yabancılara Mülkiyet satışı çıktı mı? Çıktı. John Simit 600 dönüm araziyi artık alabiliyor. Kentsel Dönüşüm de çıktı. Kentsel Dönüşüm bize depreme endekslenerek, tepeden inme getirildi. Amaç 2012’yi kurtarmak."

'UZMANLARA DANIŞILARAK YENİDEN YAZILSIN'

Meclis'e sunulan yasanın ucube bir yasa olduğunu öne süren Eyidoğan, yasanın hukuki bir yasa olmasına rağmen hukuku katlettiğini kaydetti. Yasanın Türkiye’nin acil, orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarına cevap vermeyeceğini savunan CHP'li Eyidoğan, kentsel dönüşüm uzmanlarına danışılarak yeniden yazılması gerektiğini sözlerine ekledi.



SÇ(FK/COŞ)