CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. "Lösemi hastaları tedavileri için gereken ilaçları bulmakta sıkıntı yaşandığı basına yansımaktadır. Bu konuda farklı tepkiler dile getirilmekte ve insanlar zor durumda kaldıklarını söylemektedirler" diyen Toprak'ın yanıtlanmasını istediği sorular şöyle:

"1) Piyasada ruhsatsız olan veya uzun süredir üretilemeyen ilaçların hastaların tedavisinde kullanılmaya hazır hale gelebilmesi ve temini için bakanlık olarak izlediğiniz sistem nedir?

2) Eczanelerde bulunamayan ilaçların karaborsaya düşmesinin ve normal fiyatının neredeyse % 200 fazla fiyatına satılmasının önüne nasıl geçilecektir? Bakanlık olarak bu konuda aldığınız önlemler nelerdir? Yeterli midir?

3) Yaşanan bu sorunlar Bakanlığınızın yapacağı yeni ruhsatlandırma işlemlerinin uzamasından kaynaklanıyor olabilir mi? Bu tür sıkıntıların yaşanmaması ve sorunların bir an önce çözüme kavuşturulması için Bakanlık olarak aldığınız acil önlem planlarınız nelerdir? Uygulamaya geçirebiliyor musunuz?

4) Özellikle mağdur olan kesim çocuklarımızdır. Çocuklar bu ilacı zamanında kullanmadıkları takdirde hastalıklarının tekrar nüksetme durumu var mıdır? Neredeyse tedavisi bitmek üzere iken, ilaç sıkıntısı yaşayan hastalar da kötü hücrelerin tekrar üreyebilme riski ne kadardır?"


(MV/SS)