CHP Eskişehir Milletvekili ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Prof.Dr. Süheyl Batum, Bahçeşehir Üniversitesi’nin Siyaset Okuluna konuşmacı olarak katıldı. Program öncesinde basın mensuplarının anayasa çalışmaları ile ilgili sorularını yanıtlayan Süheyl Batum, yaklaşık bir yıldır Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde, anayasa uzlaşma komisyonunun anayasa yapım çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

“5 AYDA ANAYASA YAPAN ÜLKE YOK”

Batum, 8 Mayıs’tan itibaren bir yazım sürecinin başladığını ve bu sürecin 5 aydır sürdüğünü ifade eden, Batum, “Uzlaşabildiklerimize ‘yeşil’ diyoruz. Uzlaşamadığımız maddeler ya da fıkralar olursa, herkesin önerisine ‘kırmızı’ ile koyuyoruz. 'Bu çalışmalar nasıl gidiyor diye sorarsanız iki tespit yapayım. Birisi, bu çalışmaların başlayalı 5 ay oldu. Dünyada ki örneklerine baktığımız zaman Türkiye tek başına yaşayan bir ülke değil. İletişim araçları da gelişti. Her tarafı da alabiliyoruz. Dünyada, Türkiye gibi önemli sorunları olan, temel kavramlar üzerinde bile maalesef uzlaşamamış ülkelere bir bakın. Bu ülkelerde 5 ayda anayasa yapan herhangi bir ülke var mı? Yani, hem demokratik yapacak, bütün siyasi partiler ve akımlar katılacak, hem de bu kadar sorunları olan bir ülke olacak. Bu problemlerin tamamına 5-6 ayda çözüm üretebilmiş bir tek ülke yoktur. Faşist diktatörlükten çıkan İspanya’da 1978 Anayasası 2 yıllık bir süreçte yapıldı. Güney Afrika’nın şu anda en demokratik anayasalardan birisini yaptığı söyleniyor. Bunu da 6 yılda gerçekleştirdi” dedi.

“BAŞBAKAN ENGİN ANAYASA BİLGİSİNİ BİZE DE ANLATSIN”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasa Komisyonu'na yıl sonuna kadar süre verdiğine dikkat çeken Batum, “5 ay olmuşken, sayın Başbakan diyor ki, ‘Size yıl sonuna kadar süre. Yapamazsanız alır giderim.’ Bana göre bu Başbakan’ın gayri ciddi olduğunu, bir anayasa yapma sürecine hiç inanmadığını gösteriyor. 5, 6 ya da 7 ayda dünyanın en demokratik, herkesin katılımıyla bu kadar sorunları olan bir ülkede nasıl anayasa yapıldığını sayın Başbakan’ın, o engin bilgisiyle, kültürüyle, engin anayasa birikimiyle biliyorsa bize anlatması lazım. Yoksa son derece gayri ciddi, her zaman olduğu gibi bu soruna salt siyasal yaklaştığını gösterir” diye konuştu.

“18 YAŞA AK PARTİ, CHP VE MHP OLARAK İTİRAZ ETMİŞTİK”

Batum,18 yaşındaki gençlerin milletvekili olarak seçilmesi hakkındaki süreci de değerlendirerek şunları söyledi:

“Anayasa komisyonunda tartışılanlara baksınlar. Tartışılanlar arasında ‘yeşil’ olan madde var. O da seçme ve seçilme hakkı. Hem de ne zaman? 5-10 sene önce değil, bir ay önce tartışıp, konuştuk. Dedik ki, 18 yaş seçme, seçilme erken. 4 parti bunu söylemişiz. 3 parti de 18 yaşında seçilme olmasın diye yazmış. Kim bunlar? Ak Parti, MHP ve CHP. BDP ise 18 yaşında seçilme olsun diye ısrar etmiş. Ak Partililer ise buna ‘hayır’ olmaz, 18 yaşında seçilme olsun dememişler. Askerlerin oy kullanmasına 4 parti de ‘asker nasıl kullanacak, baskı altında olur’ demiş. Siyasete askerler girmesin demişler. Askerlerin siyaset yaptı diye yargılandığı, toptancı bir şekilde donanmasının, ordusunun yarısının mahkum edildiği bir ülkede askerler siyaset yapmasın demişiz. Sen CHP’li, Ak Partili, MHP’li misin diye kavga etmesin demişiz. Bunlarla anlaşmışız ve 4 parti de yazmışız. 15 gün sonra sayın Başbakan, çıkıyor ‘Bizim için tek madde önemlidir. Seçme seçilme yaşı mutlaka 18 olacak. Başkasını kabul etmemiz mümkün değil’ diyor. Bu partinin 2 ya da 3 numarası denen genel başkan yardımcısı komisyonun içinde. Komisyon içerisinde ‘arkadaşlar siz orada boş yere mi oturuyorsunuz’ diye sormamışlar. Bunlar şimdi bize geliyor. Beraber anayasa yapalım diyor. Ben bunun ciddiyetini, ahlakını, namusunu, etiğini, Türk milletine bırakıyorum. Oradaki arkadaşlar buna bir şey diyemiyor. Bir siyasetçi olarak kesinlikle bu kadar gayri ciddi davranan pinokyolara biz, Türkiye’nin ne anayasasını, ne geleceğini bırakmayız.”