CHP'li Yakup Akkaya, Zonguldak'ta Maden Mühendisleri Odası'nda düzenlenen toplantıda, 23 pilot ilde uygulanan 'Emek Büroları' projesi hakkında bilgi verdi. Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ve İl Başkanı Halil Furat ile diğer partililer ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Akkaya, proje ile işçiler, memurlar, işsizler, ev işlerinde çalışanlar, güvencesiz çalışanlar, emekliler, meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleriyle parti arasında organik bir bağ kurmayı amaçladıklarını söyledi.

"SENDİKALAR, PARTİLERİN ARKA BAHÇESİ OLMAMALI"

Sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin projenin içinde olmasının eleştirilebileceğini ifade eden Akkaya, şöyle dedi:

"Belki, 'Sendikalar ve sivil toplum örgütleri bunun içinde olursa siyasallaşır mı?' sorusu sorulabilir. Hayır, siyasallaşmaz. Hiçbir sendika ve hiçbir sivil toplum örgütü, hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmamalı. Çünkü sendikaların ve sivil toplum örgütlerinin demokraside evrensel bir dili vardır. Sosyal adaletsizliğe, savaşa, haksızlığa, bir şehirde yapılan yanlış uygulamalara karşı ortak bir dili vardır sendikaların. Örneğin iktidardaki parti bu konularda iyi bir şey yapıyorsa desteklenmeli ama arkasından kötü bir şey yapıyorsa da destekleme devam etmemelidir. Demokrasilerde sivil toplum örgütleri ve sendikaların çalışmaları budur. Biz, ülkemizde de öyle olmasını arzuluyoruz."

"SAMSUN'DA YAŞANAN, TAŞERONUN TAŞERONUDUR"

Samsun'da 5 işçinin ölümüyle sonuçlanan iş kazasına da değinen Akkaya, olayın bir iş kazası değil, cinayet olduğunu söyledi. Türkiye'de yılda ortalama bin 200'ü ölümlü 65 bin iş kazası olduğunu belirten Akkaya, şöyle konuştu:

"Taşeronun da taşeronu olur mu? Samsun'da yaşanan taşeronun taşeronudur. Taşeron uygulaması çağımızın bir kölelik düzenidir. İşsizliğin getirmiş olduğu olguyla insanlar muhtaç durumda bırakılarak en zor koşullarda çok uzun çalışma saatlerine mahkum ediliyor. Yani insana değer verilmeyen, her şeyin parayla ölçülebildiği bir sistemde yaşıyoruz."

DIŞ POLİTİKA ELEŞTİRİSİ

Hükümetin dış politikasını da eleştiren Akkaya, "Hükümetin, başka ülkelerin taşeronluğunu yapma sevdasından vazgeçmesini umut ediyoruz. Ama vazgeçmeyeceğini görüyoruz. Dün patriot siparişi verildi Hollanda'ya. Ve Sayın Başbakan, 'Savunmak için patriot füzelerini istiyoruz' dedi. Biz de şu soruyu soruyoruz; Kime karşı savunmak için. Kim bizi savaşla tehdit ediyor? Kimin taşeronluğunu yapmaya soyunuyoruz? Türkiye bu anlayışı hak eden bir ülke değil" diye konuştu.



DS(EE/AK)