Ankara'da yarın düzenlenecek olan Cumhuriyet yürüyüşüne gidecek olan CHP'nin öncülüğünde çeşitli sivil toplum örgütlerinin de desteklediği vatandaşlar saat 22.30'da İzmir saat kulesi önünde toplandı. Ankara'ya gidecek CHP'lilerin herhangi bir engelleme ile karşılaşmaması için CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Musa Çam, Mustafa Moroğlu, Birgül Ayman Güler ve Hülya Güven'de hazır bulundu. Saat 23.00'de hareket etmesi gerek 10 otobüs, fahri yolcu sigortası, ceset torbası gibi çeşitli gerekçeler gösterilerek polis tarafından hareketleri engellendi. Farklı ilçelerdeki otoparklara çekilen ve burada kontrolleri süren otobüslerin kalkışının yasalara aykırı olarak engellendiğini öne süren CHP'liler duruma tepki gösterdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Alaattin Yüksel, "Valilik, herhangi bir yasağın bulunmadığını söyledi. Ancak Trafik Şube Müdürlüğü yetkilileri araçlardaki belgelerde sorun olduğunu, başka bir araçla yola devam etmemiz gerektiğini söyledi. Şikayetçi olacağız" dedi.

CHP milletvekili Birgül Ayman Güler, "10 otobüs çeşitli sebeplerde Emniyet'in farklı ilçelerdeki otoparklarına çekildi, seyahat özgürlüğümüz engelleniyor. Ne olursa olsun Cumhuriyeti kutlayacağız. Konuyla ilgili şikayetçi olacağız" dedi.

CHP heyetinin toplandığı alan giden otobüsün içerisinde bulunan milletvekili Mustafa Moroğlu, "Yapılan trafik uygulamasında şoförün 24 saat içerisinde kullanması gereken 9 saatlik kotanın dolduğunu söylediler. Trafik kurallarına uygun olduğu için itiraz etmedik. Çağırdığımız ikinci otobüs şoförünün de şehirlerarası yolcu taşımada olması gereken SCR 2 belgesi olmasına rağmen ehliyetinin kayıtlarda gözükmediğini söylediler. Yani ehliyetinin sahte olduğunu söylediler. Kısacası bahane yaratıyorlar. SCR 2 belgesi olan bir kişinin ehliyeti nasıl kayıtta gözükmez. Benim E sürücü belgem var, otobüs kullanabilirim. Ama ben yolcuları almaya kalksam bana SCR 2 belgesi soracaklar ve kalkışımıza izin vermeyecekler" dedi. Üçüncü bir şoförü çağırdık beklemekteyiz bakalım ona da bir gerekçe bulacaklar mı? Göreceğiz" diye konuştu.

Saat 01.00'i olmasına rağmen otobüsler hala hareket edemedi.


KÖ(SSA)