Van Ferit Melen Havaalanı Vip salonunda gazetecilere açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan yardımcısı Umut Oran, 17 Ağustos depreminin yıldönümü olduğunu ve aradan geçen 13 yıla rağmen halen bu depremlerden ders alınmadığını, yaraların sarılamadığını söyledi. Geçen yıl Van'da da deprem olduğunu hatırlatan Oran, buradaki vatandaşların halen mağdur olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Adalet ve Kalkınma Partisi Van'a adeleti getirmemiş, kalkınmayı sağlayamamış. Ve insanlar burda zor durumdalar. İş yok, aş yok, derslik yok, bereket yok. İnsanların ibadet edeceği camiler yok. İnsanlar halen sokaklarda. Ev yok, ekonomi yok, ticaret yok. Depreme özel hiçbir destek yapılmamış. Kuraklık var, fakat destek yok."

Yıkıcı depremin ardından Van Spor'un deplasmanda oynamak zorunda kaldığına da değinen Oran sözlerini şöyle sürdürdü:

"3 katrilyon para geldi. Fakat Vanlı'lar tuttukları takımın maçlarını burada izleyemediler. Ama Vanlı'lar, yakın bir zamanda Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kongresini orada gördüler. Bir vatandaş elimize şu resmi tutuşturdu. Dedi ki 'AKP'nin Van'a bakışı bu.' Burada hayatını kaybeden Yunus'un fotoğrafını gülümseyerek hediye ettiler. İşte AKP'nin Van'a bakışı budur."

'İL YAPILMA TEKLİFİMİZİ GERİ ÇEKİYORUZ'

Dünkü Erciş ziyaretlerinde sivil toplum örgütleri, muhtarlar ve vatandaşların mecliste dile getirmeleri için belge verdiklerini de söyeyen Oran şöyle konuştu:

"Ordakiler, arkadaşımız Sezgin Tanrıkulu'nun Erciş'in il olması için verdiğimiz kanun teklifini geri çekmemizi istiyor. Çünkü AKP'li milletvekilleri sokakta vatandaşa 'Sezgin bey istedi, CHP istedi, o yüzden Başbakan Erciş'i il yapmayacak' diye konuşmuşlar. Biz de gidince burada topladığmız eksiklikler yanlışlıklar ve vatandaşın mağduriyeti ile ilgili elimizde olan bilgi ve belgeler var. Özellikte TOKİ ile ilgili. Bunlarla ilgili araştırma önerilerimizi vereceğiz. Burayla ilgili kanun tekliflerimizi vereceğiz. Ama Sezgin bey Ankara'ya gider gitmez verdiği kanun teklifini geri çekeçek ki, en azından Başbakan Erciş'e daha farklı bakabilsin."

'HÜSEYİN AYGÜN ÜZERİNDEN SİYASET YAPIYORLAR'

Herkesin, PKK'lılar tarafından kaçırılan Hüseyin Aygün üzerinden siyaset yapmaya çalıştığını savunan Umut Oran konuşmasını şöyle tamamladı:

"Milletvekili arkadaşımız kaçırıldı. Kimse bu işi araştırmıyor. Herkes bunun üzerinden siyaset yapmaya çalışıyor. AKP sözcüleri son derece edepsiz açıklamalarda bulundular. Bizim meclisi toplamımızla ilgili bu ilin eski milletvekili, 'Birkaç Mehmedin ölmesiyle parlemento toplanmaz' diyor. O kişinin yerinde durmaması gerekir. Şehitler üzerinden siyaset yapmak ve bu çözümsüzlükle beslenmek anlaşılır gibi değil. Başka milletvekilleri var ben onlara 'utanmaz adam' diyorum. Şamil Tayyar, Bülent Gedikmi'nin açıkladığı utanmazlık arlanmazlık. Üzücü bir olayda bile bunun siyasi rantına soyunuyorlar."

CHP heyeti daha sonra Van'dan ayrıldı.



GÖ(FE/COŞ)