Tunceli merkez ve ilçelerinde 2 gündür incelemelerde bulunan CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse ile parti meclis üyeleri Emel Yıldırım, Prof. Dr. Gaye Usluer, Mehmet Gül Çiftçi, Umut Akdoğan, Hüseyin Saygılı ile Gençlik kolları genel başkanı Emre Doğan 100 kişilik partili grubuyla birlikte Munzur çayı kenarında, bölgede yapılacak barajlara tepki için basın açıklaması yaptı.

"Barajlara Hayır" pankartı açan partililer adına konuşan CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, Munzur vadisi içinden geçen Munzur çayının yöre halkı tarafından kutsal sayıldığını ifade ederek, "Munzur çayı yöre halkı tarafından kutsal sayılıyor. Munzur ve Pülümür vadilerine yapılacak HES'ler ile bu kutsallık ortadan kaldırılmak isteniyor. Türkiye'nin en güzel vadilerinden olan Munzur vadisine biz CHP olarak baraj yapılmasını asla istemiyoruz. Yöre turizme açılmalı ve halk mağdur edilmemeli. Biz CHP heyeti olarak barajları protesto etmek için Munzur çayına bugün karanfil atmak için geldik" dedi.

BU TOPRAKLAR BARIŞA HASRET

CHP Heyeti adına hazırlanan basın açıklaması metnini ise CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Doğan okudu. Birçok medeniyetin geçtiği bu toprakların barışa hasret olduğunu söyleyen Emre Doğan, "Üzerinde bulunduğumuz topraklar dünyanın en kadim medeniyetlerine ev sahipliği yapmış topraklardır. Bu topraklarda barış da olmuş savaşlar ve yıkımlarda yaşanmıştır. Ama her daim barışa, eşitliğe, özgürlüğü ve adalete sahip çıkan bir büyük irade de bu topraklarda boy vermiş ve filizlenmiştir. Bugün zor zamanlardan geçmekteyiz. Bu zor zamanlarda birlik ve bütünlük içinde olmak ancak ve ancak ortak gelecek kurma düşü ile mümkündür. Biz Cumhuriyet Halk Partililer bu ülkede hangi etnik kökenden, hangi dinden ve mezhepten, hangi siyasi düşünceden ve toplumsal sınıftan gelirse gelsin herkesin eşit ve özgür bir biçimde yaşayacağı bir geleceği kuracağımıza inanıyoruz. Bugün bu ülkenin her tarafında bunun mücadelesini veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz" dedi.

BÖLGEDEKİ ORMAN YANGINLARINA HASSASİYET GÖSTERİLMİYOR

Emre Doğan, batıda yaşanan orman yangınlarına gösterilen hassasiyetin Tunceli'de gösterilmediğini de belirterek, "Bodrum'da çıkan orman yangınına gösterdiğimiz hassasiyet ve duyarlılığı Dersim'de yanan orman yangınlarına gösterdiğimizde bu ülkede gerçek eşitliği, barışı ve kardeşliği de kurmuş olacağız. Dersim coğrafyası sadece şiddetin mekanı değildir, olmamıştır ve olmayacaktır. Bu coğrafya dünyanın en barışsever inanç değerlerini bağrında taşımaktadır. Bu coğrafyada su kutsaldır, ateşin bir canı vardır, taşın, toprağın, kurdun, kuşun ve böceğin bir değeri ve hayati önemi vardır. Şimdi böyle kutsal bir coğrafya'ya bu coğrafyanın sadece iklimsel özelliklerini değil yaşamsal özelliklerini de değiştirecek müdahaleler yapılmaya çalışılıyor. Bir taraftan orman yangınları, diğer yandan Munzur üzerindeki HES çalışmaları geri dönüşü olmayan bir coğrafi, insani ve çevresel yıkımları ortaya çıkarmaktadır. Munzur tarihte hep özgür akmıştır ve öyle akmalıdır. Suyun ateşe dökülmediği bu coğrafyada yangınlar bir an önce söndürülmeli ve HES çalışmaları durdurulmalıdır" diye konuştu.

Konuşmalardan sonra CHP'liler, Munzur çayına barajları protesto etmek amacıyla karanfil bıraktı.