İzmir'den Ankara'daki törenlere katılmak için otobüslerle hareket eden, ancak polis tarafından araçları durdurulan ve gitmelerine izin verilmeyen CHP'liler, Cumhuriyet Bayramı'nı, katıldıkları resmi törenlerin ardından Alsancak Cumhuriyet Meydanı'ndaki ikinci bir törenle kutladı. Yaklaşık 5 bin kişi, ay yıldızlı bayraklarla alanı doldurdu. CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, kadın ve gençlik kolları üyesi iki kişiyle birlikte Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Çelenk konulurken partililer, " Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı attı.

CHP İzmir İl Başkanı Engin, "Bayramı kutlarken izin mi alacağız? Halkın iktidarını kurmak için çalışacağız. Diktatörlüğü yıkmak için çalışacağız. Halkın iktidarını kurmaya var mısınız? Mücadeleniz hayırlı olsun, bayramınız kutlu olsun" dedi. Partililer ellerinde ay yıldızlı bayrakları sallayarak, 10'uncu Yıl Marşı'nı söyledi.

HÜRRİYET KAVGASI

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Nazım Hikmet'in `Hürriyet Kavgası' adlı şiirini okuyarak, "Daha gün o gün değil, derlenip dürülmesin bayraklar. Dinleyin duyduğunuz çakalların ulumasıdır. Safları sıklaştırın çocuklar. Bu kavga faşizme karşı, bu kavga hürriyet kavgasıdır" dedi. CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, "Baskılar bizi yıldıramaz. Teslim olmayacağız. Bu mücadeleyi hep birlikte sürdüreceğiz" derken CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, şöyle konuştu:

"Cumhuriyet demek; hanedanlığa dayalı saltanat yok, halkın iktidarı var demek. Cumhuriyeti bu duyguyla kutlamak AKP iktidarı tarafından yasaklanmıştır. Dün akşam bizi Anıtkabir'e kavuşturacak olan otobüslere el koydular, şoförleri evraklarından ayırdılar. İzmir'de otobüsleri beş ayrı noktaya kaçırdılar. Sayın Vali, Sayın Emniyet Müdürü kimin valisisin, kimin emniyet müdürüsün? İçişleri Bakanı'na `sen kimin bakanısın' diye sormuyorum. O, Recep Tayyip Erdoğan'ın, diktatörlüğün bakanı. Dün bu meydanlarda çiçekler tekmelendi. Atatürkçü Düşünce Derneği'nin çiçeği alındı, çelengi satan çiçekçiye dokuz sivil polis gönderildi. `Sen bu çiçeği neden sattın' diye soruldu. Hükümet istifa, Tayyip Yüce Divan'a" dedi.

CHP'liler daha sonra Birinci Kordon'dan, Gündoğdu Meydanı'na doğru yürüdü.



ED(AÖ/AK)