CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, 5199 Sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu'nda yapılacak değişikliği desteklemek amacıyla İzmir’de Dora Plus Dergisi tarafından toplanan 12 bin imzayı teslim aldı. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) temsilcileri ile görüşen CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, yasa teklifini hayvan hakları savunucuları ve sanatçıların da katıldığı bir toplantı ile Çarşamba günü İstanbul'da açıklayacaklarını söyledi.

Seçimlerin ardından HAYTAP ile birlikte çalışma yaptıklarını, geçen Aralık ayı ortalarında teklifi Meclis Başkanlığı'na vermeyi hedeflediklerini ancak gündemin yoğunluğu nedeniyle ertelemek zorunda kaldıklarını söyleyen Oran şöyle dedi:

"Hayvan hakları siyaset üstü bir konu. Çarşamba günü İstanbul'da bir toplantı ile açıklayıp Perşembe günü de yasa teklifi olarak vereceğiz. Burada bir prim ya da şov istemiyoruz. Başta iktidar partisi olmak üzere bütün partileri ikna ederek hep birlikte çözeceğiz."

5199 Sayılı Kanun'un çok önceden çıkartıldığını, ancak bir türlü uygulanamadığını belirten Oran, "Eğer toplumsal bir baskı olursa, uygulanması da yeni teklifin yasalaşması da daha çabuk olur. TBMM gündeminde çok sayıda kanun var. O yüzden de sürekli ertelenen bir konu" diye konuştu.

3- 6 YIL HAPİS CEZASI ÖNERİSİ

Hazırladıkları yasa teklifi ile bir önceki yasadaki eksikleri giderdiklerini kaydeden Oran şunları söyledi:

"5199 Sayılı Yasayı AB'den yeni bir güncelleme isteği gelmeyecek bir şekilde güncelledik. En büyük yenilik hayvanlara karşı işlenen suçların Kabahatlar Kanunu'ndan çıkartılıp, Ceza Kanunu'na dahil edilmesi. Böyle olunca hayvanlara karşı işlenen suçlar için 3- 6 yıl arasında hapis cezası istenebilecek. Bunun yanı sıra evcil hayvan bakmak isteyenlerin eğitimden geçirilerek ehliyet alması, pet shoplara denetim gibi yenilikler geliyor. Buradaki en büyük sorun, Adalet Bakanlığı'nın iş yükünü bahane ederek ayak diretmesi. Ancak bu da toplumsal baskı ile çözülebilecek bir konu."

'MİLLETVEKİLLERİ İMZALARININ ARKASINDA DURSUN'

HAYTAP İzmir Şubesi Sözcüsü Şule Baylan ise, hayvanlara karşı işlenen suçlardan dolayı tutuklanan kimsenin bulunmadığını, yasa teklifinin bir türlü Meclis gündemine gelmediğini dile getirerek, "Seçimlerden önce milletvekili adayları taahhütname imzaladılar, şimdi imzalarının arkasında durmaya çağırıyoruz. 1 günde çıkan yasalar var. Bu yasa TBMM'nin çıkartacağı en masum yasa olacak" diye konuştu.

Görüşmenin sonunda Dora Plus Dergisi Sahibi Ceren Ağca, bir gecede toplanan 12 bin imzayı Oran'a teslim etti.

TG(İÖ/COŞ)