CHP’de haftasonu yapılacak iki kurultay öncesi, ildeki delege seçimleri hakkında bilgi veren CHP Bursa İl Başkanı Gürhan Akdoğan, il binasında basın toplantısı düzenledi. Bursa’da demokratik bir delege seçimi gerçekleştirdiklerini söyleyen Akdoğan, 3 yıl içinde üye sayısını 21 bin 137 ulaştırdıklarını kaydetti. Üyelerin yüzde 55’inin farklı ilçe ve mahallelerden aday olarak parti içinde başka farklı yerlerde görev aldıklarını dile getiren Akdoğan, bu sorunun çözüldüğünü vurguladı.

Bursa’da 658 köy ve 442 mahallede 3 bin 392 ilçe delege, 8 bin 58 de ön seçim delegesi oluştuğunu bildiren Akdoğan, il teşkilatı içinde yaşanan bazı çekişmelerin rahatsızlık verdiğini aktardı. Süreç içinde birçok deneyim elde ettiklerini ifade eden Akdoğan, şunları söyledi:

"Parti içinde bu kadar heyecanla kendi arasında yarış yapanların bir birine karşı zafer kazanma heyecanını CHP olarak dışa doğru yöneltebilsek çok daha etkili olabiliriz. Bir partili, il başkanı olarak öz eleştiri yapıyorum. Bazı yerlerde bu çok aşırılaştı. Cumhuriyet Halk Partisi’ni kendi içinde çekişmeye sokmak bu günlerde hiç doğru değil. Türkiye’de iç tüzük tartışılırken, TBMM çatısı altında muhalefet yapma anlayışını ortadan kaldıran diktatöryal bir yaklaşım varken. Türkiye’nin önemli konularının tartışıldığı bir ortam içinde bunun ne kadar bir önemi var? Maalesef hem toplumumuz, hem partililerimiz bu türde bir 'cambaza bak oyunu' içinde yer alıyor" diye konuştu.

"PARTİ İÇİ ÇALIŞMALAR DIŞA ÇALIŞMALARI ENGELLİYOR"

Akdoğan, "Aslında bu süreç iyi yönetilmedi. Bir tüzük talebi zaten vardı. Genel başkanımız da tüzüğün değiştirilmesi gerektiğini söylüyordu. Süreç bize arka arkaya iki tüzük kurultayı yapmayı dayattı" diyerek şöyle devam etti:

"Bu partinin kendi iç çalışmalarını yaparken dışa yönelik tartışmalardan uzaklaşmasını sağlıyor. Bu yönüyle olumlu bir ortam olmadı. Ama buna kesinlikle ihtiyaç var. Fakat dünyanın en iyi tüzüğünü yapsak da Türkiye’de siyasi partiler ve seçim yasası değişmedikten sonra bu tüzüklerin en doğru sonuçları üretmesi mümkün değil. İyi bir anayasa kötü ellerde kötü kullanabilir. Kötü bir anayasa iyi eller elinde iyi olarak kullanılabilir. Esas olan budur. Tüzüğümüz gereği delege seçimleri onlarca yıldır var. Ama uygulanmıyor. Genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu delege seçimlerinin kesinlikle yapılması gerektiğini söyledi. Biz yaptık ama yapmayan birçok il var. Demokrasiyi kendi içinde içselleştiren insanlar doğru bir tavır koyacaklardır."

Kurultayların seçime yönelik değil parti siyaseti ve ideolojik tartışmalara yönelik olması gerektiğini belirten Başkan Akdoğan, 27 Şubat’taki tüzük çalışmalarına basın mensuplarının alınmamasının da doğru olmadığını sözlerine ekledi.



SÇ(FK/SS)