CHP Antalya il örgütünde başkanlık için 4 aday yarışacak. Yarış, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'la sorunlar yaşayan, buna rağmen CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın desteğiyle kongreye giren mevcut İl Başkanı Özer Ülken ve karşısında yer alan Menderes Dal, Mustafa Erdem ve Devrim Kök arasında geçecek.

CHP Antalya İl Kongresi için 1700 kişilik tribün kapasitesine sahip Atatürk Spor Salonu tercih edildi. Saat 10.00'da başlayacak kongrenin gerçekleşeceği salona Mustafa Kemal Atatürk posteri, Türk bayrağı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu fotoğrafı ve parti bayrakları dışında afiş ve fotoğraf sokulamayacak. Kongre salonunun dışı ise adayların her türlü tanıtım çalışması için serbest bırakıldı.

BLOK LİSTE

Seçimlerin blok liste usulüyle yapılması beklenen kongrede partinin yeni il başkanı, il yönetimi ve kurultay delegelerinin seçimi için 614 delege oy kullanacak. CHP Antalya İl Yönetim Kurulu'nun, il başkanı hariç, 20 olan üye sayısı, bu kongreyle 30'a çıkacak. Parti tüzüğü uyarınca il yönetimi kurulu üyelerinin 10'u kadın olacak. Antalya'da CHP'nin mevcut il yönetiminde 5 kadın üye bulunuyor. İl kongresinde, CHP'nin büyük kurultayında oy kullanacak 28 delegenin de seçimi yapılacak. Kongrenin divan başkanlığını ise CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter'in yapması bekleniyor. Kongrenin yapılacağı salonda oy kullanımı için 8 paravan hazırlandı.

BAYKAL KONGREYE KATILACAK

Antalya milletvekili olduğu için kongre delegesi olan Deniz Baykal'ın, yakın çevresine, genel başkan olduğu dönemde hiç katılmadığı il kongresine, sade bir milletvekili olarak bu kez katılacağınını söylediği öğrenildi. Kongre sürecinde, CHP Antalya milletvekilleri Yıldıray Sapan, Arif Bulut ve Osman Kaptan'la birlikte mevcut İl Başkanı Ülken'e destek veren eski Genel Başkan Baykal, Antalya'nın 19 ilçesinde örgütleri tek tek gezerek Ülken için oy istedi. İl kongresine yönelik gerçekleştirdiği çalışmada gazetecilerden uzak duran Baykal'ın, kongrede bir konuşma yapması da bekleniyor.

'BÜYÜK AĞABEY'DEN SONRA İLK KARŞILAŞMA

Antalya'da Deniz Baykal'a karşı yaptığı 'Büyük Ağabey' çıkışıyla gündeme gelen ve eleştirilerini partinin ilçe kongrelerinde sürdüren, Büyükşehir Belediyesi'nin 'Hizmette 3'üncü Yıl Tanıtım Toplantısı'nda "Ben 'Kral çıplak' dedim. Kral cıscıplak. Ama kızdırırlarsa daha da cıplatırım" diyen Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da kongreye katılma kararı aldı. Salonda ne kadar kalacağı ve konuşma talebinin olup olmayacağı konusunda henüz karar vermediğini belirten Başkan Akaydın, oy kullanacağını söyledi. Başkan Akaydın, partisinin 2 yıl önce gerçekleştirilen ve şimdi sorunlar yaşadığı Ülken'in seçildiği il kongresine katılmamıştı.

ORTAK ÖZELLİK BAYKAL KARŞITLIĞI

CHP Genel Merkezi'nin desteklediği aday Menderes Dal için çalışmayı, eski Antalya Milletvekili, Genel Başkan Yardımcısı Atilla Emek yürüttü. Genel Başkan Yardımcısı Emek, ilçe başkanlarını tek tek telefonla arayıp CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun tercihinin Menderes Dal olduğunu bildirdi.

CHP'nin bir diğer adayı, aynı zamanda Antalya Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (ASMMO) Başkanı Mustafa Erdem, bir dönem Baykal'ın Antalya ekibinde yer alan milletvekilleri ile çalışıyor. CHP eski Antalya milletvekilleri Nail Kamacı, Feridun Baloğlu, Hüsnü Çöllü'nün yer aldığı ekibin dikkat çekici isimleri, Baykal'ın genel başkanlıktan ayrılmasının ardından partiye dönebilen Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Bekir Kumbul ile yine Deniz Baykal'a karşı oluşan cephe içinde yer alan eski İl Başkanı Ertuğrul Ünal oldu.

CHP'nin 36 yaşındaki en genç adayı Devrim Kök ise Antalya'da bir dönem parti içinde Deniz Baykal'a yönelik muhalefetin örgütlendiği 'Sol Değişim Hareketi' adlı yapının önemli isimlerinden eski İl Başkanı Ümit uysal tarafından destekleniyor. Kök, 12 Haziran seçimlerinde de CHP'den milletvekili aday adayı olmuş, fakat liste dışı bırakılmıştı.



EB(HA/CK)