CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu’nun MİT TIR'ları ile ilgili davada 25 yıl hapis cezasına çarptırılıp tutuklanmasını protesto etmek amacıyla Ankara'dan İstanbul'a kadar yapılacak "Adalet Yürüyüşünü" başlattı.

Saat 11.00 gibi CHP'lilerin toplandığı Ankara Kızılay'daki Güvenpark'a gelen KıIıçdaroğlu gazetecilere yaptığı açıklamada "Kendi ülkemizde gazatecilerin hapiste olmasını istemiyoruz. Milletvekillerinin hapiste olmasını istemiyoruz. Kendi ülkemizde birlikte beraber barış içerisinde yaşamak istiyoruz. Bir dikta yönetimi ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

"Bıçak kemiğe dayandı"

 "Adaletin olmadığı bir ülkede yaşamak istemiyoruz" diyen CHP Genel Başkanı "Bıçak kemiğe dayandı artık. Yeter diyorum, bunun için yürüyüşümüzü başlatıyorum. Bu ülkeye adalet ya gelecek ya gelecek. Eğer bir bedel ödemek gerekiyorsa o bedeli önce biz ödeyeceğiz" dedi. 

Konuşmasında bu yürüyüşün bir siyasal parti ile ilgisi olmadığını kaydeden Kılıçdaroğlu, adaleti isteyen herkesi bu yürüyüşe destek vermeye çağırdı. CHP Genel Başkanı "Hapishaneleri tıka basa dolu olan bir ülkede adalet olmaz, adaletin olmadığı bir ülkede devlet olmaz, barış, huzur olmaz" diye konuştu. Kılıçdaroğlu "Biz herhes için adalet istiyoruz" diye konuştu.  

Türkei Demomarsch in Ankara

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün partisinin İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu’nun MİT TIR'ları ile ilgili davada 25 yıl hapis cezasına çarptırılıp tutuklanmasının ardından mahkeme kararını eleştirmiş ve Ankara'dan İstanbul'a "Adalet Yürüyüşü" başlatacağını açıklamıştı. 

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına tepki gösteren Kılıçdaroğlu "Şimdi hiçbir veri ve delil olmaksızın 25 yıla mahkum ediliyor. Hangi anlayış, hukuk ile? Bunu asla ve asla kabul etmiyoruz. Bu kararı verenler bu kararın altında kalacaklar" diye konuşmuş, kararı veren hakimleri adalet dağıtmamak ve  "Saray'ın sopası olmakla" suçlamıştı. 

MYK'da alınan karara göre Kılıçdaroğlu ve CHP'li vekiller Ankara'dan İstanbul'da Berberoğlu'nun konulduğu Maltepe Cezaevi'ne kadar yürüyecek. Kılıçdaroğlu'nun günde 18 kilometre yürüyeceği ve Adalet Yürüyüşü'nün toplamda 28 gün sürmesinin beklendiği bildiriliyor. 

Ankara Valiliği'nden açıklama

Ankara Valiliği yürüyüşle ilgili açıklamasında, yürüyüşe makul sayıda kişinin katılabileceğini, güvenlik tedbirlerinin alındığını bildirdi. Türk basınında yer alan haberlere göre, güzergahta bulunan yerleşim yerlerinde miting ve benzeri etkinliklerin yapılmayacağı vurgulandı. 

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nden tepki

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Almanya temsilciliği de Berberoğlu'na ilişkin verilen mahkeme kararına tepki gösterdi. Kararın ardından bir açıklama yapan Örgütün Almanya Temsilcisi Christian Mihr "Türk yargısı bu kararı ile basın özgürlüğünü küçümseyici tutumunu bir kez daha göstermiş oldu. Bu uzun hapis cezası, sadece tek bir amaca hizmet ediyor. O da, gazeteciler ve onların potansiyel haber kaynaklarına gözdağı vermek" diye konuştu. Mihr "Berberoğlu’na verilen skandal mahkeme kararı derhal geri çekilmelidir" dedi.

Türkei Erdem Gül & Enis Berberoglu (DW/K. Akyol )

Gazeteciler Erdem Gül, Can Dündar ve ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu'nun Suriye’ye gönderildiği iddia edilen Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ait mühimmat yüklü TIR'larla ilgili haber nedeniyle yargılandığı davada, Berberoğlu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, kaçma şüphesi gerekçesiyle Berberoğlu’nun tutuklanmasına karar verdi.

14. Ağır Ceza Mahkemesi, Mayıs 2016'da, MİT TIR’larıyla ilgili haberleri yayınladıkları gerekçesiyle, Gül'ü 5 yıl, Dündar'ı da 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Dün görülen "silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlamasıyla yapılan yargılamanın ana dava dosyasından ayrılmasına karar vermişti. Savcının, Gül ve Dündar hakkında 15'er yıla kadar hapis cezası talebi var.

Berberoğlu geçen yıl Türkiye’de dokunulmazlığı kaldırılan 130 milletvekilinden biri. Enis Berberoğlu 2009-2014 yılları arasında Hürriyet Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni idi.(DW)